Hopp til innhold

Mann dømt til 15 års forvaring for flere overfall av kvinner i Oslo

Den 38 år gamle mannen er dømt for flere overfall, voldtekter og voldtektsforsøk.

NRK har sett en overvåkningsvideo av mannen, hvor man ser hvordan han følger etter en av kvinnene i det hun låser seg inn i en gård i Oslo sentrum.

Dette er en overvåkningsvideo NRK har fått tilgang til, som viser hvordan mannen følger etter en kvinne.

Mannen ble pågrepet sommeren 2018, etter at politiet lenge hadde etterforsket saken i hemmelighet. Etterforskningen ble kalt «Operasjon Løkka», fordi flere av overfallene skjedde i Oslo sentrum og på Grünerløkka.

Mannen er nå dømt til 15 års fengsel med forvaring i Oslo Tingrett. Han er domfelt for overfall på syv kvinner mellom 2017 og 2018, hvor han har kvelt eller skal ha forsøkt å kvele kvinnene.

For to av disse tilfellene er han også dømt for voldtekt eller voldtektsforsøk. I tillegg er mannen dømt for to tilfeller av sovevoldtekter for noen år tilbake.

Sturla Henriksbø

Statsadvokat Sturla Henriksbø la ned påstand om forvaring i 12 år.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Vår påstand var at han skulle domfelles for alle overfallene, voldtektene og voldtektsforsøkene som var beskrevet i tittelbesluttningen, og dømmes til forvaring i 12 år. Så har retten vært enig med påtalemyndigheten i skyldspørsmålet, og også om at det er nødvendig med forvaring for å verne samfunnet, sier statsadvokat Sturla Henriksbø.

Mannen er dømt til å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til fire kvinner hver, og 30.000 kroner til fem kvinner.

Overfallene skjedde om natten

Ifølge VG var mannen først mistenkt for totalt 14 forhold.

Angrepene skal ha skjedd om natten. I flere av tilfellene skal mannen, som nå er 38 år, overfalt kvinnene bakfra, lagt armen rundt halsen deres og tatt kvelertak på dem.

NRK har sett en overvåkningsvideo av mannen, hvor man ser hvordan han følger etter en av kvinnene i det hun låser seg inn i en gård i Oslo sentrum.

Anker dommen

Mannen er tidligere dømt for overfall og sovevoldtekt. Han har erkjent at han fulgte etter kvinner hjem på natten, og at han overfalt og tok kvelertak på dem.

Han avviser at det har vært noe seksuelt motiv bak kvelningsoverfallene.

Mannens forsvarer Sidsel Katralen sier til NRK at mannen vil anke dommen.

Sidsel Katralen

Mannens forsvarer Sidsel Katralen sier hennes klient vil anke dommen.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

– Han mener i utgangspunktet at han ikke bør få forvaring og at en ordinær fengselsstraff ville vært tilstrekkelig. At han fikk 15 år og en minstetid på ni år, synes han er for strengt.

Mannen er ikke overrasket over at han ble dømt.

– Det var han forberedt på. Han har erkjent mange av postene. Men han hadde håpet på en rettferdig dom, han har lagt kortene på bordet som han sier. Og hadde også en forhåpning om å bli trodd, der han mener selv at han ikke har begått en straffbar handling.

Overfallene fant sted på disse stedene i Oslo sentrum.