Mann (74) nekter straffskyld for uaktsomt bildrap

OSLO TINGRETT (NRK): Sjåføren skal ha kjørt uten briller. Ifølge tiltalen var det og en møkkete frontrute med på å gjøre at han ikke så fotgjengeren som krysset gangfeltet. Tiltalte viser til en legeerklæring som sier at han ikke trenger å bruke briller.

I Enebakkveien i Oslo er det tent lys etter en trafikkulykke i fjor

Nesten ett år etter ulykken i Enebakkveien tennes det fortsatt lys ved ulykkesstedet.

Foto: Hilde Nilsson Ridola / NRK

Det var i desember i fjor at en ung kvinne ble påkjørt i et gangfelt i Enebakkveien i Oslo. Kvinnen ble fraktet til sykehus og hasteoperert, men hun døde av skadene.

Sjåføren, en mann i 70-årene, er siktet etter straffelovens paragraf 239, for ved uaktsomhet ha forvoldt en annen persons død i trafikken.

74-åringen kjørte uten briller eller kontaktlinser. Aktor mener dette, sammen med dårlig sikt gjennom frontruten og for lavt justerte frontlys, bidro til at han ikke så kvinnen i 30-årene da hun gikk over fotgjengerfeltet.

Han risikerer tre års fengsel. Under første dag i retten sa mannen at han nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen.

– Min klient syns denne saken er helt forferdelig. Han har tenkt på ulykken hver eneste dag siden det skjedde. Han kan ikke se hva han har gjort galt, sier advokat Knut Lindboe, som forsvarer sjåføren.

Så samboeren sin ligge i veibanen

Den døde kvinnens samboer var den første som forklarte seg i retten tirsdag.

Han fortalte at samboeren skulle på julebord den kvelden, og at han skulle være hjemme med deres felles sønn.

Samboeren måtte flere ganger ta korte pauser i sin forklaring fordi han gråt.

Han forklarte at han på vei tilbake fra trilletur, med den 16 måneder gamle sønnen, da han så at noe i Abildsødumpen. Han ringte samboeren sin, fordi han visste at hun skal ta bussen derfra i samme tidsrom.

– Jeg ringer sikkert fire-fem ganger, men får ikke svar. Da begynte jeg å bli engstelig, sa han i retten.

Deretter forklarte samboeren at han gikk mot området der ulykken skjedde.

– Jeg ser at det ligger en person i veibanen. Jeg kjenner igjen klærne og løper bort. Da ser jeg at det er henne, sa samboeren gråtkvalt.

På Ullevål sykehus fikk samboeren bekreftet at kvinnen var død. Han forklarte at han nå er sykemeldt, og at tiden etterpå har vært svært vanskelig.

– Jeg passerer ulykkesstedet hver eneste dag og tenker det som skjedde her.

Trodde noen hadde kastet stein

Etter at kvinnens samboer forlot rettssalen var det den tiltaltes tur til å forklare seg.

Sjåføren forklarte at det var mørkt og at veibanen var glatt. Han og kona kjørte i retning Abildsø i rushtiden. Ifølge sjåføren selv er han lokalkjent i området, og han kjente derfor veien og strekningen godt.

Han forklarte at han kjørte under fartsgrensen. Fartsgrensen på stedet er 40 km/t. Han sa han hadde god sikt og at han kjørte etter forholdene. Han sa også at han ikke så noen grunn til å bremse ned før gangfeltet.

– I fotgjengerfeltet så smeller det plutselig. Frontruten på venstre side blir knust og jeg bremser opp og kjører inn til siden. Kona roper at noen har kastet stein på oss, forklarte han.

Mannen gikk ut av bilen for å orientere seg. Han registrerte at det var skader på bilen i tillegg til den knuste frontruten.

– Jeg finner ingen stein når jeg går ut av bilen. Det ligger en død person i veibanen, sa mannen i retten, tydelig preget.

Kjørte uten briller

Sjåføren bestrider ikke at han kjørte uten briller, men hevder selv at han ikke har behov for det.

På spørsmål fra aktor om han bruker briller til vanlig svarte han nei, men at han iblant bruker lesebriller. Han forklarte at han tidligere har blitt operert for grå stær, men det er mange år siden.

Mannen har innhentet legeerklæring i etterkant av hendelsen som slår fast at mannen ikke har behov for å kjøre med briller.

– I tillegg er det hentet inn en optikererklæring. Så han skal ikke bruker briller når han kjører, sier Knut Lindboe, som forsvarer 74-åringen.

Erklæring sier likevel at 74-åringen har noe nedsatt syn i mørket.

– Selv om han hadde en kode i førerkortet som tilsa at han skulle bruke briller, så har han altså en legeerklæring på at han ikke trenger det. Men undersøkelser viser også at han har noe nedsatt syn i mørket, sier aktor Bente Vengestad.

Mener sjåføren hadde dårlig sikt

Aktor la vekt på at mannen skal ha hatt dårlig sikt da han kjørte ned og drepte kvinnen i 30-årene. En politimann, som forklarte seg i retten, sa at frontruten til mannen var tilsmusset, og at det skal ha ført til at mannen hadde dårlig sikt den aktuelle kvelden.

I tillegg skal frontlysene til mannen ha vært lavere enn normalt.

– Han hadde selv følelse av god sikt, og dette er en strekning han har kjørt hundre ganger i nærheten av der han bor, sier forsvareren.

Kvinnen skal ha vært kledd i svarte klær og hun skal ikke ha brukt refleks da hun krysset gangfeltet.

Det er varslet oppreisningskrav fra kvinnens familie, som ikke var til stede i retten.

– Familien ser nå frem til at saken skal behandles, men de kommer ikke til å møte i retten. Nå ønsker de å få lagt dødsfallet bak seg, så langt det lar seg gjøre, sier Tom Sørum, som er familiens bistandsadvokat.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett, og det er lagt opp til en befaring på ulykkesstedet.

Mann (74) tiltalt for uaktsomt drap

Dommer Helen Andenæs Sekulic (i midten) og to meddommere.

Foto: Øzgur Tufan / NRK