Mangler 15 liter morsmelk

Nyfødtintensiven ved Sykehuset Østfold har nesten ikke morsmelk igjen. Det kan gjøre situasjonen alvorlig for små barn som fødes for tidlig.

Baby med tåteflaske

Illustrasjonsfoto: Morsmelk er den beste medisinen til barn som er født for tidlig. Nå mangler Sykehuset Østfold 15 liter morsmelk.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Nå har vi nesten ikke noe melk til de bitte små, så vi har gått ut og spurt om noen kan hjelpe oss. Vi har vel nok til å klare oss til over jul, men ikke lenger enn det, forteller Linda Larsen som er ansvarlig for morsmelkbanken på Sykehuset Østfold.

Hvis de ikke får inn mer morsmelk raskt, kan situasjonen bli alvorlig.

– Det er ganske alvorlig. Vi er avhengige av å ha melk. Morsmelk fra banken er det første vi gir til premature barn for å få i gang mage- og tarmsystemet før moren får morsmelk selv, sier hun.

Kan skyldes flytting

Vanligvis består morsmelkbanken på Sykehuset Østfold av 25 liter melk. I dag har de rundt 10 liter og mangler derfor 15 liter.

– Vi lurer på om det kan skyldes flytting til nytt sykehus og at ikke vi har vært flinke nok til å gå ut å rekrutere. Kanskje noen tror vi ikke har vært med på flyttelasset, sier Larsen.

Ber nybakte mødre melde seg

– Nå har vi kontaktet venninner av venninner og andre kjente som vi vet har født. Vi oppfordrer folk til å komme hit å registrere seg som morsmelkgiver, sier hun.

På sykehuset får man informasjon og alt utstyr som trengs i tillegg til en liten godtgjørelse for hjelpen.

Å melde seg som morsmelkgiver har flere likhetstrekk med å gi blod. Mødrene må være friske og kan ikke røyke. De testes for hepatitt B, hepatitt C og HIV. Det blir også tatt prøver av melken.

Dersom de ikke klarer å få inn nok morsmelk, må de vurdere å spørre om hjelp fra Rikshospitalet.

– Men det er visst ikke så mye melk der heller har jeg skjønt, sier Larsen.