Hopp til innhold

Mange valgte natten i skogen

Friluftslivets år ble innledet med utfordring om å overnatte utendørs natt til i dag. Mange i Østfold tok utfordringen.

Over hele landet har folk hutret seg gjennom natten under åpen himmel. DNT Vansjø, Jeløy-speiderne og et knippe ordførere markerte åpningen av Friluftslivets År 2015 på Fugleleiken i Råde, og nattens opplevelser var litt ymse.

40 mennesker overnattet ute i Råde i natt, og i grålysningen ble det liv i leiren rundt bålet.

I Råde overnattet ordførerne fra Råde, Rygge, Våler og Moss natt til i dag. De var sammen med 1. Jeløy speidergruppe og DNT Vansjø, til sammen 40 mennesker.

250 var til stede da Friluftslivets år ble innledet i Råde på tirsdagskvelden, men mange valgte altså å dra hjem for natten.

Ordførere overnattet i skogen

Inger-Lise Skartlien (Rygge), Rene Rafshoel (Råde), Reidar Kaabbel (Våler) og Tage Pettersen (Moss) tok utfordringen og overnattet ute i natt.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Jeg synes det er gøy at vi ordførere fikk lov til å være med på å markere dette, å fokusere på friluftslivet og få folk ut av sofaen og nyte naturen i Mosseregionen. Dette handler også om folkehelse, og folkehelse er viktig, sier Våler-ordfører Reidar Kaabbel

Mosseordfører Tage Pettersen: forteller at det var en ny opplevelse å campe sammen under åpen himmel. Han betegner det som den største opplevelsen at 200 mennesker kom tirsdag kveld for å markere åpningen

Månelys over Elgmoen

Folk over hele landet har sovet ute i natt. I skinnet fra en halvmåne og et leirbål ble det så smått liv i leiren på Elgmoen i Rakkestadfjella i morges. Der hadde ordfører Ellen Solbrekke i Rakkestad invitert sin kollega i Marker Kjersti Nythe Nilsen på overnattingstur.

– Dette har gått bra, vi har hatt på oss mye klær. Det har gått fint her i natt, forsikrer Solbrekke.

Mange år siden sist ...

– Jeg har nok ikke ligget ute over natten siden jeg var 13–14 år gammel, ikke sånn som dette, forteller Nythe Nilsen.

– Er det noe du drømmer om?

– Ja det er det faktisk. Jeg har vært med på tiurleik, og det var veldig moro. Men det var jo på en annen årstid.

Aktivt turlag i Rakkestad

Turistforeningen har et stort lokallag i Rakkestad som arrangerer masse turer.

– I friluftslivets år arrangerer vi 15 turer, korte og lange, med og uten overnatting og grøt. Det er noe for alle, det er bare å bli med, forteller Mona Heier i turlaget.

Hun overnattet selv i lyngen under åpen himmel på Elgmoen, hun har gjort det før og regner med at det kommer til å gjenta seg.

Friluftslivets år Eidsberg

Tirsdag kveld var det flott stemning i Eidsberg.

Foto: Bjørn Ruud / NRK