Hopp til innhold

Advarer mot juicetrend: – Bare lureri

Kaster du deg over trenden med å rense kroppen med juice? Ta deg heller en grov brødskive, råder kostholdsekspert.

Smoothie

OMSTRIDT: Juicekur eller detox blir flittig brukt spesielt etter juleferien, men kostholdseksperter advarer.

Foto: John Watson

– Som de fleste andre mirakelkurer er detox bare lurerier. Det gjør ingenting med helsa, sier ernæringsfysiolog Therese Mathisen.

Ved en detox får man rett og slett bedre energi og mer ork

Johnny Holberg, Life-kjeden

– Samme effekt som omgangssyke

Ideen med detox er at man skal skylle ut gift- og avfallsstoffer fra kroppen. Det finnes mange forskjellige kurer, men de fleste går ut på kun å drikke ferskpresset juice eller pulver- og tepreparater. En dårlig idé, mener Mathisen.

– Det manglende matinntaket vil føre til tomme tarmer etter noen få dager. Samtidig tar man preparater som ofte består av vanndrivende urter og man oppfordres også til å drikke mye. Man får samme effekt ved bare å faste og drikke litt te, eller for så vidt «tømmer» seg med en real runde omgangssyke.

Therese Fostervold Mathisen

KRITISK: Ernæringsfysiolog Therese Mathisen advarer mot juice-trenden som mange prøver seg på nå etter jula.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Hun mener at kurene overhodet ikke virker, og vil ikke anbefale det.

– Du går kanskje ned i vekt fordi du ikke spiser, men det er jo ikke et reelt vekttap som du vil holde, ei heller en «kickstart» til vektreduksjon.

Hun mener det er mye mer å hente på gode matrutiner.

– Hvis man er opptatt av å rense kroppen og tarmene bør man spise mye grovt som grovt korn og havregryn, og sørg også for å få nok grønnsaker til alle måltidene.

– Føler seg lettere i kroppen

– Den kritikken lever vi med hele året, ikke bare nå. Men både vår og min personlige erfaring er at mange mennesker føler seg lettere til sinn og i kroppen etter en slik detox.

Johnny Holberg

LØSER OPP: Johnny Holberg i helsekostkjeden Life mener en detox renser opp i systemet. Men skal man ha noen endelig effekt, må det en endring i livsstil til.

Foto: Privat

Det sier Johnny Holberg, autorisert helserådgiver via Life-kjeden.

Selv har han startet året med en detox og sier det påvirker kroppen i positiv retning.

– Det løser opp i mange fysiske floker i kropper. Vi kaller det avfallsstoffer som bare ligger og ruster i systemene våre. Ved en detox får man rett og slett bedre energi og mer ork.

– Forstår du kritikken?

– Både ja og nei. Jeg tror mange ernæringsfysiologer ikke har prøvd en detox selv og jeg er kritisk til at mange avfeier det som tull. Samtidig er også jeg kritisk til at mange kaster seg på en detox uten å rådføre seg med fagfolk.