Flere tusen mistet strømmen i uværet

Den kraftige vinden over fylket har tatt med seg mange trær. Flere av dem har truffet strømledninger. De fleste har nå fått strømmen tilbake.

Trær over veien

Flere steder i Østfold har trær blåst over ende og sperret veien.

Foto: Lars Næss

– Det har vært veldig mange strømførende ledninger som har tatt veien ned på bakken. Jeg vil tro at det er mange som er strømløse fortsatt i og med at det har vært såpass omfattende, sier vaktleder Morten Ravneng ved Alarmsentralen Brann Øst tidlig fredag morgen.

Rundt klokken halv ni er det fortsatt noen hundre abonnenter hos Fortum uten strøm. Det samme gjelder for kunder hos Hafslund Nett.

Informasjonssjef Hafslund Nett, Morten Schou

Informasjonssjef Morten Schou i Hafslund Nett forteller at det jobbes kontinuerlig med å rette opp feil.

Foto: Hafslund Nett

– Totalt har vi hatt over 30 000 strømbrudd på hele vært nett i forbindelse med uværet. Vi har jobbet i hele natt, og jobber kontinuerlig med å rette opp feil, sier informasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett.

– Lang liste med strømfeil

På Fortums nett var det på det meste over 9000 abonnenter som manglet strøm.

– Folk har vært ute med motorsag for å rydde i hele natt. I enkelte tilfeller har det også ført til skader på komponenter, altså at det blir kortslutninger, sa kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum til NRK fredag morgen.

Det har blant annet vært en del mindre branntilløp i strømmaster. Selskapet jobber nå på spreng for å rette opp feil.

– Vi har prioritert det som er høyspent, altså feil som berører mange kunder, men vi har fortsatt en lang liste med lavspente feil som ofte berører ganske få kunder. Vi kommer til å intensivere arbeidet med disse når det blir lysere, sier Claesson.

Han advarer folk om å holde seg unna kraftlinjer som eventuelt fortsatt ligger nede langs bakken.

– Er det sånn at det fortsatt ligger linjer på bakken skal man holde seg unna. Man skal ikke regne med at det ikke er strøm i dem, så vær forsiktig.

Fortum kan ikke love når alle kundene har strømmen tilbake.

– Det er vanskelig å gi noe klokkeslett, men vi kommer til å intensivere arbeidet nå når det blir lysere. Så jeg regner med at de fleste vil ha strømmen tilbake i løpet av morgentimene, sier Claesson.

– Trær traff bolighus

Alarmsentralen dekker både Østfold og Follo, og vaktlederen forteller at det har vært mye å gjøre i forbindelse med uværet.

– Kvelden og natta har vært svært hektisk. I Østfold og Follo har vi hatt rundt 100 meldinger, stort sett har det vært vindens herjinger som vi har stridd med, sier Ravneng.

Flere steder i fylket har trær måttet bukke under for den kraftige vinden.

– Det er veldig mange trær som har truffet bolighus, men uten de helt store skadene. Heldigvis ingen personskader, sier vaktlederen.

Han forteller at det er Fredrikstad-området som er hardest rammet, men at det har roet seg med innkommende meldinger etter klokken ett natt til fredag.

– Særlig Fredrikstad har hatt veldig mange hendelser denne gangen.