Uvanlig mange tilbyr utleie av boliger

I Halden opplever kommunen at svært mange vil bidra med ledige boliger. Det skyldes blant annet asylstrømmen og overskudd på studentboliger i byen, forteller NAV-lederen.

Halden sentrum sett fra Fredriksten fgestning

Bare de siste dagene har Halden kommune sikret seks nye boliger til flyktninger som skal bosettes i kommunen.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Det er sjelden at vi har så bra pågang på ledige boliger som nettopp i den situasjonen vi er i nå, sier NAV-leder i Halden, Astrid Nordstrand til NRK.

Trenger bosteder

– Vi trenger virkelig en del boliger. Bare de siste dagene har vi fått seks boliger som vi da kan fordele til de som kommer til Halden i løpet av dette året her.

I kommunen har de lurt litt på bakgrunnen for at det er så mange som henvender seg til dem om at de har ledige leiligheter eller boliger.

– Det handler litt om situasjonen blant studentene, at det er bygd nye studentboliger. Dermed har det blitt en del ledige boliger, mener Nordstrand.

Astrid Nordstrand

NAV-leder i Halden, Astrid Nordstrand, opplever at det er mange som vil bidra med bolig til flyktninger i Halden.

Foto: Privat

– Kan det også skyldes at folk ser at det kommer mange til Norge nå?

– Ja, jeg tror det. Vi ser det på hele engasjementet i forhold til frivilligheten på mange områder, at innbyggerne ønsker å delta i dette arbeidet.

Hjelper de som kommer

NAV-sjefen understreker at det ikke er asylsøkerne som daglig kommer til grenseovergangene som bosettes av Halden kommune. Det er flyktninger som har fått lovlig opphold i Norge som bosettes for å skape plass i asylmottak rundt i landet.

– Man hjelper indirekte til og vi er veldig, veldig glad for den boligsituasjonen som vi står overfor nå, sier Astrid Nordstrand.

Politikerne i Halden kommune har forpliktet seg til å ta imot 48 flyktninger i år og 40 neste år. Det er ikke lenge igjen før kommunen har bosatt årets mål.

– Vi er opptatt av at de som kommer hit skal bo greit og få en god start her i Halden, avslutter hun.