- Sjekk passet ditt før du drar

Hvis ikke, kan det hende du må bli igjen i Norge.

Norsk pass
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Det er høysesong hos passkontorene landet rundt. Mange er ute i siste liten for å skaffe seg pass til årets sommerferie, men noen rekker ikke å skaffe seg et vanlig pass før de skal dra.

Randi Finnestrand

Randi Finnestrand ber alle om å sjekke datoen på passet før man skal ut på tur.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

- Mange kommer dessverre hit i siste liten og ber om nødpass, og det krever mye ekstraarbeid, spesielt i helgene, sier Randi Kjellaug Finnestrand, hos politiet i Søndre Buskerud.

Økning i antallet nødpass

Totalt i hele Norge ble det skrevet ut 33.921 nødpass i 2009, og det har vært en jevn økning de siste årene. Til nå i 2010 har det blitt skrevet ut 13.640 nødpass.

Les også: Ikke gå på passmellen

Bare denne helgen var det ti personer som kom for å skaffe seg nødpass på politistasjonen i Drammen.

- Det ble veldig mye jobb for operasjonslederen på politivakta å skrive ut alle disse passene, de har tross alt langt viktigere ting å ta seg av, sier Finnestrand.

Gjelder ikke til USA

Men selv om noen får utstedt et nødpass, kan de ikke bruke det over hele verden. Skal de for eksempel til USA, kommer de ikke lenger enn til flyplassen i Norge.

- Nødpasset gjelder ikke til USA, og dersom du har vanlig pass, må det være gyldig i minst seks måneder etter at du har kommer hjem, sier Finnestrand.

Hun tror mye av grunnen til at de må skrive ut så mange nødpass er mange billigturer til sydligere strøk, og at prisen på pass har blitt lavere.

- For noen år siden halverte vi prisen på pass, og et nødpass koster det samme som et vanlig pass. Derfor er det nok mange som tenker at de pengene ikke svir så mye, sier hun.