Mange ber om hjelp til julen

For mange i økonomisk knipe er høytiden en tøff og tung tid. Flere ber nå om hjelp på nettet for å få endene til å møtes i julen.

Skjermdump av finn-annonser

Rundt 70 annonser hvor folk ber om hjelp til jul ligger ute på nettstedet Finn.no.

Foto: Skjermdump

– Det er ikke første gangen jeg ber om hjelp. Jeg har gjort det de to siste årene og har fått veldig god hjelp. I år har ikke responsen vært der, sier kvinnen som har lagt ut annonse på Finn.no og appen Goodify anonymt.

Hun mottar stønad fra NAV på grunn av sykdom, og hun sliter med å få endene til og møtes i jula til tross for et julebidrag på 1500 kroner fra Nav.

Alt hun vil er at sønnen hennes på åtte år skal få en fin jul, med pakker og julemat.

Jeg er 100 prosent alenemor til en gutt på 8 år,og alt jeg ønsker er at han skal få en fin jul...derfor spør jeg ydmykt om noen har mulighet til å hjelpe meg med gaver og mat.

Anonym kvinne som ønsker hjelp i Finn- annonse

Hun er en av flere som legger ut annonse på Finn.no anonymt. Hun er redd for konsekvensene om hun står frem med fullt navn.

– Man vil ikke ha blikkene og kommentarene. Jeg personlig kunne taklet det, men guttungen begynner å bli stor og går på skole. Det er eldre barn på skolen som kan få med seg dette, og da kan det gå utover ham. Det vil jeg ikke, forteller kvinnen.

Om lag 70 annonser

Finn.no har hittil i år i underkant av 70 annonser fra folk som ønsker hjelp til julen, enten i form av gaver eller mat.

Kristine Eia Kirkholm

Informasjonsansvarlig i Finn, Kristine Eia Kirkholm, sier annonsene som tilbyr julehjelp er som regel fra privatpersoner, men også bedrifter.

Foto: Caroline Roka / finn.no

– Vi har de siste årene sett en økning i annonser fra familier som er i en økonomisk knipe, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.

Markedsplassen på nett åpner opp for denne typen annonser fra 1. november og stenger 31. desember.

Det er kun lov med konkrete ønsker, ikke pengegaver.

Julen nærmer seg, desember er her allerede, og barna gleder seg til julen like masse som mamma gruer seg.

Mamma til tre barn som ønsker hjelp i Finn-annonse

Finn.no er glade for å kunne være en plattform hvor folk kan be om hjelp.

– Vi tror disse annonsene utjevner forskjeller. De gir også en fin mulighet til at eiendeler som ikke brukes lenger kan gis til et nytt hjem, sier Kirkholm.

Finn.no er ikke den eneste plattformen hvor folk ber om hjelp. I appen «Goodify» ligger også flere henvendelser ute.

Skjermdumper

Appen «Goodify» har som mål å gjøre det lettere for alle å gjøre gode gjerninger -og lettere å be andre om hjelp, ifølge nettsiden deres.

Foto: Skjermdump Goodify

Gir julehjelp

Det finnes flere grupper i sosiale medier som ønsker å hjelpe familier i julen.

En av dem er gruppen «Kan du kjøpe én ekstra julegave i år?» som ble startet i 2017 av Eline Risvik.

Eline Risvik

– Mange synes det er flaut å be om hjelp, men bekymringene er unødige. Det er utrolig stor giverglede, sier Eline Risvik.

Foto: Privat

Gruppen hjelper familier i Drøbak som ikke har penger til å gi julegaver til barna sine primært, men også hjelp til matgavekort og mat.

– Det er så absolutt verdt det når man ser hvor lettet foreldrene blir og den takknemligheten de viser når vi kommer med julegaver. At man vet at disse barna har noen julegaver å pakke opp på julaften, sier Risvik.

Hun anbefaler flere til å gjøre det samme i sine nærområder.

Julegaver

Disse gavene skal Risvik nå kjøre ut til familier i Drøbak som har ønsket seg hjelp til jul.

Foto: Eline Risvik

Svindlere vil lure til seg hjelp

I fjor hjalp gruppen totalt ti familier og tjue barn.

I år er det flere som har meldt seg. Hittil har totalt 12 familier bedt om hjelp. Men gruppen har vært nødt til å bli strengere.

– Det er flere som prøver å lure til seg hjelp, så jeg er nøye med at folk kan være anonyme overfor gruppa, men jeg må vite hvem de er. I tillegg sjekker jeg dem opp på Facebook, sjekker at de har barn og så møter jeg dem personlig, sier Risvik.