Månehyllest til Kadra

- Kadra bør hylles av et samlet festival-Norge, mener Månefestivalsjef Jimmy Olsen i Fredrikstad.

Kadra Yusuf
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Olsen går til kraftig angrep på Islamsk Råd, fordi de ikke har vist støtte til Kadra Yosuf.

Kadra er den norsk-somaliske ungjenta som ble angrepet på gata for at hun skal ha fornærmet koranen. Kadra har stått opp mot enkelte muslimers kvinnesyn. Olsen mener rådet opptrer feigt, og gjør årets månefestival til en hyllest til Kadra.

Månefestivalen om Kadra

- Vi syns at hun har stått oppreist og alene så lenge at hun fortjener all den backingen hun kan få. Vi er villige til å risikere det som er for å være med å hjelpe henne videre, sier Jimmy Olsen.

Banket opp for sine meninger

Kadra ble først kjent for da hun filmet en konsultasjon med en religiøs leder med seg skjult kamera. Lederen hadde offentlig tatt avstand fra omskjæring av kvinner, men sto for en annen linje under den tilsynelatende private samtalen med Kadra.

Den siste uka har Kadra kritisert Islamsk Råd, og bedt om at muslimenes hellige tekst Koranen må tolkes på et mer moderne, og mindre kvinneundertrykkende vis. Kort tid etter ble jenta angrepet av opp til åtte menn på gata i Oslo, slått bevisstløs og sparket.

Saken er under etterforskning av Oslo-politiet, og to menn ble i ettermiddag pågrepet i saken.

To pågrepet etter overfallet på Kadra

- Feige hunder

Månefestivalen har nå satt Kadra opp øverst på årets program - og beskriver henne som "det største navnet som har toppet plakaten til Månefestivalen gjennom tidene". Jimmy Olsen har reagert med sinne etter at jenta ble banket opp.

- Med livet som innsats har hun hatt mot nok til å reise seg mot ett menneskesyn som er preget av underkuelse, tortur og drap, skriver Olsen i en pressemelding.

 

Jimmy Olsen
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Islamsk Råd har i en pressemelding fordømt angrepet på Kadra Yusuf. De skriver at "En atferd der man går til fysisk angrep på de som man er uenig med er i strid med islams lære". Men Olsen er sterkt kritisk til hvordan Islamsk Råd har håndtert Kadras kritikk av islamske ledere i Norge.

- Vi ser på dem som feige hunder, når de ikke er i stand til å foreta en moderne tolkning av koranens tekst om hvordan de skal behandle sine medmennesker.

Er dere redde for å få det muslimske miljøet mot dere?

- Jo, vi er redde for det. Men jeg tror det blant muslimene fins mange oppegående og intelligente mennesker som er enige med det vi sier, mener Olsen.

Slutt på føleriet

Det er med dette slutt på at Månefestivalen bare skal assosieres med fest og moro. Nå skal det menes noe igjen, fortsetter Olsen i sin pressemelding.

- Vi vil ta tilbake innholdet og det meningsfylte bak musikk og festivaler. Vi er dritt lei av føleriet og all koseligheten, skriver Olsen.

- Vi krever at imamene tar ett oppgjør i all offentlighet mot ett kvinnesyn som innebærer underkastelse og fysisk avstraffelse, fortsetter Månefestivalens leder.

Månefestivalen presiserer at de ikke ønsker å angripe Islam som religion. De vil også ha seg frabedt å bli tatt til inntekt for innvandringskritiske politiske krefter.