Hopp til innhold

Manchester-fly ble evakuert på Rygge - skal ha brukt ordet «bombe» under krangel

Et fly fra Rygge til Manchester ble i kveld evakuert grunnet «mistenkelig oppførsel på to passasjerer». Politiets bombegruppe sjekket fly og bagasje, men klarerte flyet da ingen bombe ble funnet.

Politi holder vakt ved Ryanair-fly på Rygge etter bombealarm

Det er vakthold rundt flyet før bombegruppen kommer.

Foto: Tipser / nyhetstips.no

Innsatsleder Rygge

Innsatsleder Anders Strømsæther.

Foto: nyhetstips.no

Flyet hadde avgang fra Moss lufthavn Rygge klokken 18.55, men ble holdt igjen da meldingene om mistenkelig oppførsel kom.

– Det startet med at to utenlandske passasjerer sto og kranglet på et toalett før avgang. Andre passasjerer oppfattet krangelen og de oppfattet også at ordet «bombe» ble brukt, opplyser innsatsleder Anders Strømsæther under en pressebrifing på Rygge lufthavn klokken 21.30.

Da de to passasjerene kom om bord på flyet til manchester informerte de andre passasjerene flyets kapteinen om dette, og han valgte å gi beskjed til politiet.

Politiet har kontroll på de aktuelle personene det dreier seg om, og de blir nå avhørt. I tillegg foretar politiet avhør av vitner.

Ingen bombe på flyet

En bombegruppe ankom flyplassen rundt klokken 22.15 og sjekket fly og bagasje, men klarerte flyet like før klokken 23.00 da ingen funn ble gjort.

– Bombegruppa har gjennomgått flyet og heldigvis er det ingen farlige gjenstander om bord. Det som gjenstår er videre kontroll av de to vi har tatt med inn og bagasjen til de andre passasjerene, opplyser Strømsæther like før klokken 23.00.

Artikkelen fortsetter under videoen

Et fly fra Rygge til Manchester ble evakuert da to personer skal ha kranglet og andre passasjerer hørte ordet «bombe». Foto: Nyhetstipser.no

Fly på Rygge evakuert.

Påvirket av hendelser i Manchester

Tidligere i dag ble det slått bombealarm i den britiske byen Manchester og Premier League-kampen mellom Manchester United og Bournemouth ble avlyst etter at en mistenkelig pakke ble funnet på stadion.

Øystein Stavdal Paulsen i Østfold-politiet sier til NRK at dette hadde innvirkning på at de valgte å ta meldingene fra passasjerene på alvor.

– Vi har sett på nyhetene fra Manchester tidligere i dag. Satt sammen, så vurderte vi at vi måtte ta dette på alvor, sier han.

Noen timer senere meldte politiet at de hadde gjennomførte en kontrollert sprengning, og at den mistenkelige gjenstanden, som omtales som svært realistisk, var falsk.

Evakueringen av flyet påvirker kun trafikken til Manchester, og annen flytrafikk går som normalt. Selve flyplassen er ikke evakuert.

Flyet som er evakuert får uansett ikke fly til Manchester i kveld, og passasjerene får tilbud om et nytt fly. Dette forventes å ha avreise like rundt midnatt, melder Ryanair.

Artikkelen fortsetter under bildet

Utrykning til Rygge flyplass

Politiet opplyser at hendelsene i Manchester i dag hadde sterk innvirkning på at de valgte å evakuere Manchester-flyet.

Foto: Nyhetstips.no

– Dukket opp masse politi med våpen

Wayne Volkert er en av passasjerene om bord på Ryanair-flyet. Han sier til NRK at han så at to personer ble tatt ut av køen og satt håndjern på.

Wayne Volkerts evakuert fly til Manchester fra Rygge

Wayne Volkerts sier de så to personer som ble satt håndjern på.

Foto: NRK

– De ropte navnene deres og de ble da arrestert og tatt vekk. Vi skjønte jo da at noe hadde skjedd. Det var ikke noe mistenksomt tidligere.

Endre Haukland var også en av passasjerene som ble evakuert. Han sier til NRK at de først fikk beskjed om at det var en teknisk feil ved flyet. Etter at de hadde blitt geleidet gjennom pass og sikkerhetskontrollen, ble bagasjen til passasjerene sjekket nøye.

– Så dukket det opp masse politi med våpen og greier her. Vi visste ikke hva som hadde skjedd, sier han.

– Vi får ikke vite noe

Han forteller at de har fått liten informasjon fra flyplassen om hva som har skjer.

– De har vel bare sagt at politiet bare kommer til å gå rundt å sjekke litt på grunn av noen mistenkelige personer, sier Haukland.

-– Jeg har egentlig ikke vært redd på noe tidspunkt, sier han.

Awa Jallow var blant passasjerene som skulle vært med på flyet til Manchester. Nå venter hun på nytt fly på Rygge.

-– Jeg er skremt, for vi får ikke vite noe. Vi måtte gå av flyet og gjennom sikkerheten på nytt og nå ringer familie og vi vet ikke hva som skjer, sier Jallow til NRK.

– Skyldes en misforståelse

Politiet i Østfold opplyste til NRK i 01-tiden natt til søndag at de mener hele saken skyldes en misforståelse.

Etterforskere hadde da avhørt passasjerene som overhørte krangelen på toalettet og besetningen, i tillegg til de to som ble pågrepet.

– Alle nekter for at de har sagt ordet "bombe". Kapteinen på flyet mener imidlertid at han hørte ordet bombe bli brukt og valgte derfor å evakuere flyet, sier operasjonsleder Terje Marstad i politiet.