Mamma French: – Var beredt på å bo i Kongo til jeg døde

FREDRIKSTAD (NRK): Kari Hilde French (68) har vært taus i mediene etter at sønnen Joshua kom hjem til Norge 17. mai i år. Torsdag kveld brøt hun tausheten.

Kari Hilde French

GIR UT BØKER: Både TV 2-journalist Fredrik Græsvik (bak) og Kari Hilde French gir i disse dager ut hver sin bok om Joshua French og Tjostolv Moland. Torsdag kveld deltok de begge under et arrangement på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det var ganger jeg tenkte at om jeg så må bo her i Kongo til jeg dør, så får jeg bare bo her. Jeg var beredt på å ta den tiden som trengtes, sier Kari Hilde French.

17. mai i år kom meldingen om at Joshua French (35) var tilbake i Norge etter åtte år i kongolesiske fengsler. Utleveringen til Norge ble gjort av humanitære grunner, og etter hjemkomsten til Norge var French innlagt på sykehus i flere måneder.

Verken han eller moren har gitt noen intervjuer etter at han kom hjem til Norge. Men torsdag kveld deltok hun på et arrangement på Litteraturhuset i Fredrikstad i forbindelse med at hun om få uker gir ut bok.

– Stor påkjenning

I samtale med TV 2-journalist Fredrik Græsvik, som også har gitt ut bok om Kongo-saken, fortalte hun om sin kamp for å få sønnen hjem igjen.

Kampen innebar blant annet at mamma French i lengre perioder satte sitt eget liv på vent og flyttet til Kongo. Dette både for å hjelpe sønnen, men også for å bidra som «diplomat» for å jobbe for at sønnen skulle utleveres.

Valget om å mer eller mindre flytte til Kongo, tok hun da Tjostolv Moland døde.

– Situasjonen var så vanskelig, og med Tjostolv borte var det en stor påkjenning. Joshua var mye både psykisk og fysisk syk. Han liker ikke å innrømme at han trengte meg, men det gjorde han, sier hun og ler.

Fredrik Græsvik Kari Hilde French

LANG KAMP: Kari Hilde French forteller at Kongo-saken har blitt en del av familiens liv, og at den vil bli fortalt i generasjoner.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Lang kamp

Det var sommeren 2009 at Joshua French og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo siktet for blant annet drap og spionasje. De hevdet sin uskyld, men ble dømt til døden.

Moland døde i fengslet i 2013, og French ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept kameraten. Dette til tross for at norske rettsmedisinere hadde konkludert med at Moland ikke var blitt drept.

Både UD, norske diplomater og politikere har gjennom årene jobbet for å få ham utlevert til Norge.

Foran en fullsatt sal i Fredrikstad fortalte mamma French om da hun første gang fikk beskjeden om at sønnen hadde havnet i trøbbel, og hvordan hun i starten ikke ante hvordan hun skulle jobbe i Kongo.

– Jeg stolte litt for mye på UD i starten. Vi skulle satset på en helt annen måte. Jeg kjente ingen som hadde vært i liknende situasjoner før. Vi begynte på fullstendig bar bakke. Vi ante ingen ting og kjente ingen i Kongo. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre, sier hun.

Joshua og Kari Hilde French

TETT PÅ: Kari Hilde French har i perioder bodd i Kongo for å være nærmest mulig sønnen som har sittet fengslet i landet. Bildet er fra 2014 da French var i retten tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Endret stemning

Gjennom hele saken har hun merket et stort engasjement hjemme i Norge. Hun betegner mediene som et tveegget sverd som både var en belastning, men som også bidro til oppmerksomhet rundt saken.

Hun mener mye endret seg da Tjostolv Moland døde, også blant norske politikere.

– I begynnelsen tror jeg ikke de brydde seg så mye. De tenkte at de to (Moland og French) hadde vært dumme og at de burde ta støyten og være til skrekk og advarsel for andre dumme nordmenn. Jeg tror alvoret gikk opp også for politikerne etter at Tjostolv døde, sier hun.

Kari Hilde French forteller at norske myndigheter etter hvert ikke sparte på ressursene for å bidra, og at det ble betydelig mer støtte fra våren 2015. Blant annet skryter hun av spesialutsendingene som i perioder har oppholdt seg mye i Kongo.

Flere ganger trodde hun diplomatiet hadde resultert i at sønnen skulle utleveres til Norge, men at det likevel ikke skjedde.

Men etter en lang kamp ble hun ikke veldig overrasket da telefonen kom i mai i år om at sønnen skulle til Norge.

– Noen dager tenkte jeg at jeg hater Kongo, kongoleserne og alt ved dette landet. Men så ble jeg også kjent med kongolesere og fikk et hjerte for mange av dem. Det var fanger i fengslet som ble som mine ekstra-sønner. Hvordan kunne jeg hate dem?

Hun mener det å skaffe personlige kontakter og snakke med folk ansikt til ansikt har vært viktig. Hun har blant annet hatt et personlig møte med Kongos president Joseph Kabila.

På spørsmål fra Græsvik om hun vil tilbake til Kongo, svarer hun slik.

– Det vet jeg ikke. Det har å gjøre med min religiøse overbevisning, så jeg vet aldri hvor Gud fører meg.