Hopp til innhold

Målfrid Grude Flekkøy er død

Norges og verdens første barneombud, Målfrid Grude Flekkøy, døde lørdag. Hun ble 76 år gammel.

Norges første barneombud, Målfrid Grude Flekkøy

Norges første barneombud, Målfrid Grude Flekkøy.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

I 1981 ble Målfrid Grude Flekkøy oppnevt til Norges og verdens første barneombud. Hun fikk selv oppgaven med å forme stillingen hun hadde til 1989.

– Hun startet en revolusjon i moderne barneoppdragelse. Hun var en fighter, og sto på for barns rettigheter. Hun lyttet til barn, og tok barn på alvor, forteller tidligere barneombud, Reidar Hjermann til NRK.

Barneombud Reidar Hjermann

Tidligere barneombud Reidar Hjermann.

Foto: Berg-Rusten, Ole / SCANPIX

Flekkøy gikk i bresjen for å skape et samfunn uten fysisk avstraffelse av barn.

– Vi kan i stor grad takke Målfrid for at vi i dag har en samfunn der vi har lovfestet nulltoleranse for vold mot barn. At barn ikke skulle oppleve vold var veldig viktig for henne, sier Hjermann.

Flekkøy jobbet også for å spre dette arbeidet til andre land, og bidro da barneombud i andre land ble opprettet. I dag finnes barneombud i omlag 80 land.

Hun var utdannet barnehagelærer og psykolog. Hun spesialiserte seg i klinisk psykologi i 1973. I 1991 tok hun doktorgrad ved Universitetet i Gent i Belgia.

– Besto rollen med glans

– Hun var flink til å spre budskapet ut i det offentlige rom. Hun var på barne-tv, og snakket om barns rettigheter. Hun besto rollen som barneombud med glans, mener Hjermann.

I tillegg til stillingen som barneombud var hun politisk aktiv. Hun var lokalpolitiker, og ble sett på som en frontfigur i Arbeiderpartiet i Bærum.

– Kombinasjonen av å være politisk aktiv og psykolog var en styrke. Hun så at mange av problemene barn støtte på handlet om systemfeil som igjen var et resultat av politikk, sier Hjermann.

– Morsom og tøff

Gjennom sin karriere som psykolog var hun tilknyttet flere institusjoner og var sjefpsykolog på Nic Waals Institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus da hun gikk av med pensjon.

– Målfrid var et varmt og nært menneske. Hun var morsom og tøff. Hun lærte meg mye som jeg tok meg med i jobben som barneombud, forteller Hjermann.

Flekkøy var datter av Sigmund og Åse "mor Åse" Gruda Skard, som er regnet som barnepsykologiens mor i Norge. Gjennom hele sitt voksne liv videreførte Flekkøy mye av tankegodset til moren.

Flekkøy vokste opp i en familie med fem søsken. Tvillingsøster er Torild, mangeårig kvinnesaksforkjemper, Halvdan, tidligere KS-leder, og søsteren Anne og broren Åsmund.

Hun bodde store deler av sitt liv i Bærum. På lørdag sovnet hun inn etter lang tids sykeleie.

Jens Stoltenberg og Målfrid Grude Flekkøy

Jens Stoltenberg og Målfrid Grude Flekkøy.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX