Mæland: - Jeg har tillit til styret i Kongsberg Gruppen

Flere i Stortingets næringskomité mener Kongsberg Gruppens styreleder må gå etter korrupsjonssaken, skriver E24. – Vi har tillit til at styret følger opp dette selv, sier næringsministeren.

Monica Mæland

TILLIT: Næringsministeren sier at hun har full tillit til at styret i Kongsberg Gruppen følger opp interne rutiner etter at korrupsjonssiktelsene mot selskapet ble henlagt tidligere denne uken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag denne uken ble det kjent at en tidligere salgssjef i Kongsberg Gruppen er tiltalt for å ha tappet selskapet for over 180 millioner kroner.

Samtidig kom det frem at Økokrim, som har etterforsket saken, henlegger korrupsjonssiktelsene mot Kongsberg Gruppen ASA og dets datterselskap etter over to år med etterforskning.

Styreleder i Kongsberg Gruppen, Finn Jebsen, sa til NRK onsdag at selskapet er lettet for at saken er henlagt.

Nå mener flere politikere på Stortinget at Jebsen slipper for billig unna, og at næringsminister Monica Mæland må følge opp det statseide selskapet.

Forventer at Mæland tar grep

– Jeg forventer at næringsminister Monica Mæland starter egne undersøkelser, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til E24.

Torgeir Knag Fylkesnes

MÅ TA GREP: SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes forventer at næringsministeren følger opp korrupsjonssiktelsene mot Kongsberg Gruppen, på tross av at siktelsene nå er henlagt.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Selv om Økokrim har jobbet med saken, må man gå inn i undersøkelser som ansvarlig eier, uavhengig av hvordan utviklingen går i retten. Jeg forventer at regjeringen allerede har gjort egne undersøkelser, sier Knag Fylkesnes.

Han og flere andre politikere i næringskomiteen mener det er en skandale at den interne granskingsrapporten selskapet hadde, ikke ble overlevert til Økokrim.

Rapporten havnet i hendene på politiet på annet vis, og førte som nevnt til en omfattende etterforskning av Kongsberg-selskapet.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie sier til E24 at de mener det ikke er noen saklig grunn til at Jebsen skal gå av som styreleder.

– Styret mener å ha håndtert saken på en grundig og forsvarlig måte, sier han.

Monica Mæland

TILLITSFULL: Monica Mæland har tillit til styret i Kongsberg etter korrupsjonssiktelsene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Stiller seg bak styret

Næringsminister Monica Mæland (H) sier at Kongsberg Gruppen er ute av mistanke etter den grundige etterforskningen som politiet har gjort.

– Så jeg forholder meg til styret og den oppfølgingen de gjør av saken med sine interne rutiner, sier Mæland til NRK.

Så du vil ikke gripe inn i saken slik den er nå?

– Jeg forholder meg til styret i selskapet, og er helt sikker på at de jobber for å bedre sine rutiner knyttet til korrupsjon, sier næringsministeren og fortsetter:

– Vi vet at korrupsjon er et utbredt problem i verden, men ingen skal være i tvil om at norske myndigheter har nulltoleranse for dette. Vi forventer at styrene jobber nøye med disse spørsmålene, og det er ikke lenge siden jeg hadde et møte med styrelederne i våre selskaper for å gjennomgå denne problemstillingen.

Mæland sier at hun har full tillit til at Kongsberg Gruppen følger opp sine egne rutiner, og legger til at det har skjedd store endringer i selskapet de siste årene.

– Overraskende passivt

Knag Fylkesnes sier til NRK fredag ettermiddag at han er overrasket over hvor passivt Mæland stiller seg til kritikken.

– Næringsministeren må ta en aktiv rolle i denne saken, og i det minste undersøke om det kan ligge mer bak.

Selv mener SV-politikeren at det åpenbart kan være grunn til å tro at det er flere enn den ene tiltalte mannen som er involvert.

– Den tiltalte salgssjefen erkjenner skyld i alt bortsett fra utroskap, og mener det han har gjort var av selskapets interesse hele veien.