VANSKELIG Å FÅ SYKEHJEMSPLASS: Bydelsdirektør Kari Andreassen, varsler at det blir vanskeligere for bydelens eldste å få sykehjemsplass hvis hun ikke henter penger andre steder.
Foto: Oslo kommuneArbeiderparitets gruppeleder i bystyret Libe Rieber-Mohn.
Foto: NRKEldrebyråd Aud Kvalbein, Kristelig Folkeparti.
Foto: Hallgeir Braastad / NRKOslos 15 bydeler må i byrådets budsjettforslag spare 170 millioner kroner neste år, og de aller fleste varsler kutt i tjenestetilbudet. Bydelene har vært den største taperen i Oslo-budsjettene de senere årene. Bydelsdirekør Kari Andreassen i bydel Ullern, svarer slik på om smertegrensa er nådd.
– Det betyr rett og slett at vi enten må omprioritere midlene fra andre områder til eldreomsorg eller at vi må øke terskelen for å få sykehjemsplass. Det vil si at vi må yte andre type tjenester i hjemmet og dermed redusere antall sykehjemsplasser, sier hun.
At barn og unge tar regningen for de eldre, er ikke noe nytt i bydel Ullern.
– Det har denne bydelen gjort i flere år. Omprioritert ressurser fra barne- og ungområdet til pleie og omsorg. Det er ikke slik at man lider nød på barne- og ungområdet, men vi driver de billigste barnehagene i byen og har en tjeneste som er god nok, men kunne fått økte rammer, sier Andreassen.
Mer penger til bydelene
Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret, Libe-Rieber Mohn ønsker å prioritere mer penger til bydelene.
– Slik at vi både for et godt tilbud til byens eldre og barnehagebarn, sier Rieber-Mohn.
Men at bydelene må sette ulike grupper opp mot hverandre, er ikke nødvendigvis et tegn på for lite penger, sier eldrebyråd Aud Kvalbein fra Kristelig Folkeparti.
– Dette er et tegn på at bydelen har frihet til å prioriterer bevilgningen som de får fra bystyret. Vi ser at de ulike bydelene kanaliserer pengene på hver sin måte.
Les også: Barnehager må ta penger fra eldre
Skyver bydelene foran seg
– Byråder gjør sitt ytterste for å gjøre et godt arbeid. Når totalsummen er for liten så får det negative konsekvenser i form av dårligere eldreomsorg og barnehagetilbud, sier Libe Rieber-Mohn
Ifølge Kvalbein må bydelene forholde seg til de pengene de har og prioritere der behovet er.
– Jeg vil understreke at det er grunnleggende lovkrav om at det skal leveres forsvarlige pleie- og omsorgstjenester og at de lovpålagte kravene skal gå foran de ikke-lovpålagte, fortsetter Aud Kvalbein.