Hopp til innhold

Nå må du måle radon før du leier ut

Nye regler fra nyttår: Alle som leier ut boliger må gjennomføre radonmåling. Også i skoler og barnehager skal radonnivået måles.

Sporfilmboks

En radonmåler med sporfilm kan avsløre om et hus har helseskadelig radongass.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det betyr egentlig at de anbefalingene som vi har hatt lenge, om at man skal måle og gjøre tiltak i alle typer bygg folk oppholder seg i, blir et krav.

Det forteller Ingvild Simne, som er seniorrådgiver i Statens strålevern.

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes kontinuerlig i jordskorpa, og som kommer opp mellom sprekker i grunnen. Den anslås å være en medvirkende årsak til at cirka 300 nordmenn dør av lungekreft hvert år.

Tar tid å måle

Det er en relativt tidkrevende prosess å måle radon, forteller Simne.

– Da måler man i minst 2 måneder, og det må skje på vinteren. Fra midten av oktober til midten av april kan man måle, så nå må man hive seg rundt for å rekke å gjøre det denne sesongen.

Ingvild Finne

Ingvild Finne, seniorrådgiver i Statens strålevern.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Metoden består i å legge ut sporfilm, og Statens Strålevern har laget en oversikt over hvor man kan bestille denne tjenesten her.

De nye reglene som kom 1. januar 2014, gjelder både boliger som leies ut av det offentlige, bedrifter og privatpersoner. Det betyr at også leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig må kartlegges.

Hva man skal gjøre

Innen midten av april må det kunne dokumenteres at det er gjort målinger og det må gjøres tiltak, dersom nivået er for høyt, forteller Simne.