Må rydde opp etter oljeutslippet i hele sommer

Brannvesenet i hovedstaden må ha lenser liggende ute i Oslofjorden hele sommeren for å forhindre at det lekker mer olje ut fra Alnaelva.

Rydder oljesølet i Alnaelva

OLJESØL: Uten lensene i utløpet av Alnaelva ved Kongshavn vil det danne seg en oljefilm som vil flyte rundt i havnebassenget.

Foto: Christopher Isachsen Sandøy / NRK

Ved utløpet av Alnaelva i Oslo ligger det nå sju lenser.

– De bytter vi etter hvert som vi ser at de fylles med olje. Det er en prosess som sannsynligvis kommer til å pågå utover sensommeren, sier Ståle Lindhardt, beredskapssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Ståle Lindhardt

Ståle Lindhardt, beredskapssjef i Oslo brann- og redningsetat, sier lensene blir liggende hele sommeren.

Foto: Oslo brann- og redningsetat

Han forklarer at det fortsatt er olje i grunnen ved utslippsstedet, og at dette vil finne veien ut i fjorden når det regner.

– Det er ikke sikkert det blir så voldsomt, men det er nok til at vi bør ha lensene liggende ute. Ellers kan det ende med at vi får en oljefilm flytende rundt i havnebassenget. Det vil vi ikke ha, sier Lindhardt.

Alle strendene i Oslofjorden er nå åpne og trygge å bade i.

oljesøl alnaelva

Det store fyringsoljeutslippet i Alnaelva vil bli etterforsket. Kommunen sier de ser svært alvorlig på hendelsen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Har samlet opp 20.000 liter

Oppimot 35.000 liter fyringsolje slapp ut av tanker på Sporveiens anlegg på Ryen 30. mai. Blant annet Sørenga sjøbad ble stengt for badende i sommervarmen.

Oljen fant veien til Alnaelva, som har brakt oljen videre ut mot Oslofjorden. Brannvesenet har klart å pumpe opp rundt 20.000 liter av oljen så langt.

Det var i forbindelse med tømming av fyringsoljetanker på Sporveiens anlegg på Ryen at oljen havnet i Alnaelva. Blant annet Bellona-leder Frederic Hauge har kommet med krass kritikk mot Sporveien. Han har også anmeldt selskapet.

Utslipp.

Oppimot 35.000 liter fyringsolje lakk ut fra Sporveiens tanker på Ryen. Brannvesenet har klart å pumpe opp rundt 20.000 liter av oljen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi skal rydde opp

Oljelekkasjen stammer fra et av Sporveiens avløpsrør som går ned i Alnaelva og videre ut i Oslofjorden.

Politiet etterforsker lekkasjen.

– Vår oppgave og første prioritet er å få ryddet opp i dette. Vi samarbeider godt med politiet og gir dem all informasjon vi har. Denne hendelsen er tung og lei for alle involverte, sier kommunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud.

Cato Asperud

– Vi holder på helt til vi er sikre på at det ikke er mer olje igjen, sier Cato Asperud.

Foto: Hans Olav Naess / Sporveien

– Hvor mye koster opprydningen?

– Vårt mål er å rydde opp, så får vi ta regnskapet etterpå, sier Asperud, som understreker at de har god kontroll på situasjonen.

– Brannvesenet og Bymiljøetaten har gjort en fantastisk innsats, sier han.