Hopp til innhold

– Beredskapssenteret må ligge i Oslo

Oslos politimester mener det viktigste er at et nytt beredskapssenter ligger innenfor hovedstadens grenser. Det til tross for at Skedsmo kommune mener et senter på Lahaugmoen kan være klar til bruk om et år.

Skedsmo gjør nå alt de kan for å få politiets nye beredskapssenter til kommunen. Ordføreren lokker med sentral beliggenhet, ledig tomt og rask behandling. Men politimesteren i Oslo er skeptisk.

Både NHO og LO mener at Jernbanen må få utvide på Alnabru og at politiets beredskapssenter bør ligge et annet sted. Den nedlagte militærleiren Lahaugmoen i Skedsmo er alternativ B.

Det har lenge vært planlagt at beredskapsstroppen, helikoptertjenesten og hundetjenesten med bombegruppen skulle samles for å gjøre troppen både sterkere og raskere. I fjor besluttet den rødgrønne-regjeringen at senteret skal ligge ved godsterminalen på Alnabru.

Nå vil regjeringen likevel vurdere andre alternativer, og den gamle militærleiren Lahaugmoen i Skedsmo er på nytt foreslått. Men politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, er fast bestemt på at beredskapssenteret må ligge i Oslo.

– Vi ønsker et beredskapssenter på Alnabru. Det er etter vår vurdering godt utredet, sier Sjøvold.

Han lar seg heller ikke friste av at et beredskapssenter på Lahaugmoen kan bli raskere ferdig.

– Jeg er opptatt av at senteret og Oslo politidistrikt skal være lokalisert i Oslo kommune. Det er den beste løsningen, sier politimesteren.

– Må utvides

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener det kan bli trangt og dyrt å legge senteret til Alnabru om det ikke settes av mer plass.

– Alnabru er det foretrukne alternativet hvis vi får utvidet tomtearealet. Hvis det ikke løser seg på Alnabru er det viktig at vi ikke har låst oss slik at vi ikke bruker mer tid enn nødvendig, sier justisministeren.

Tomtearealet på Alnabru var først anslått til 18.000 kvadratmeter, men er nå endret til 32.000 kvadratmeter. Anundsen mener utbyggingen kan bli enda større, og påpeker at de er i dialog med samferdselsdepartementet.

Lahaugmoen lansert tidligere

Dette er ikke første gang Lahaugmoen er lansert som alternativ. Allerede i 2004 foreslo daværende justisminister Odd Einar Dørum (V) at politihelikopteret blir stasjonert på Lahaugmoen.

I dag støtter Dørum fortsatt forslaget om å legge senteret til Lahaugmoen.

– Nå har jeg oppfattet at vår nye justisminister er usikker på om det er plass på Alnabru, og har derfor bedt om en parallellvurdering av Lahaugmoen. Det mener jeg er en klok vurdering, sier Dørum.

Det er flere som støtter forslaget om å legge beredskapssenteret til Lahaugmoen. Sverre Myrli (Ap), Stortingsrepresentant for Akershus, har jobbet med forslaget om Lahaugmoen i flere år og mener det er et godt alternativ.

– Jeg tror det vil være en veldig god lokalisering for et beredskapssenter. Det er nærme Oslo og Gardemoen, ligger sentralt og få naboer og mennesker vil bli plaget av støy, sier han.

Foretrekker Alnabru

Leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), mener den nye regjeringen burde holde fast ved vedtaket om beredskapssenter på Alnabru.

– Statsbygg gjorde en vurdering av Lahaugmoen tidligere, og likevel anbefalte Alnabru. Opplysningene om tomt- og byggstørrelse er ikke nye opplysninger og har vært vurdert tidligere, sier hun.

Tajik mener det er viktig å holde framdriften og tempoet oppe, og er redd nye alternativer kan forsinke beredskapssenteret, selv om Lahaugmoen vil kunne tas i bruk i løpet av 12 til 14 måneder, ifølge ordføreren i Skedsmo kommune, Ole Jacob Flæten (Ap).

Alnabru godsterminal

Slik ser Alnabru godsterminal ut fra luften.

Foto: NRK