Må låne til lønn

Tom kasse, men Robek-kommunen Halden ser tegn til bedring, ifølge nye økonomitall.

Halden kommune rådhuset

SVAK BEDRING. Merforbruket Halden kommune ligger an til ved årsslutt blir på rundt 65 millioner kroner per juli, en bedring på fem millioner fra mai i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden kommunes innbyggere må belage seg på kraftige kutt i mange tjenester, når driften nå skal tilpasses de egentlige inntektene.

Halden kommune gikk 143,3 millioner i minus i fjor, og i år går det mot flere titall millioner i minus.

Kommunen har lagt opp til å dekke opp sitt underskudd over fire år, og har dermed havnet inn på den såkalte "ROBEK-listen".

Kommuner på denne listen har begrenset handlefrihet på grunn av dårlig økonomi, og har tilsyn fra Staten via Fylkesmannen.

Les også:

Må låne til lønn

Kommende uke starter politikken opp for fullt i Halden igjen, og på bordet foreligger rådmann Eivind Hansens økonomirapport per juli 2012.

Hansen beskriver i rapporten at merforbruket Halden kommune ligger an til ved årsslutt blir på rundt 65 millioner kroner per juli. Det er en svak bedring fra mai i år, da merforbruket så ut til å havne opp i 70 millioner for 2012.

I disse juli-tallene er imidlertid ikke økte lønnsutgifter fra årets lønnsoppgjør (åtte millioner), og opprettelsen av to nye barnehageavdelinger tatt inn.

Men pengekassa er tom, og rådmannsrapporten forteller den usminkede sannheten om, at det måtte lånes penger for å få utbetalt lønn til de rundt 2 250 kommunale medarbeiderne i august.

30 millioner kroner ble hentet fra kassakreditten.

Les også:

- Prøver å se lyst på det

-Økonomirapporten for juli viser fortsatt bedring av kommuneøkonomien. Denne måneden er prognosen for 2012 cirka sju millioner bedre enn i juni, skriver Halden-ordfører Thor Edquist (H) på sin blogg.

Han håper haldenserne tar med seg de gledelige meldingene de kan få, slik den økonomiske situasjonen er.

I januar i år var prognosen for 2012 110 millioner i minus, og i juni var det en bedring på rundt 40 millioner, til 71,5 millioner i minus.

- Fram til vi når 0-punktet, håper jeg folk fortsatt viser forståelse for at alt ikke er 100 prosent overalt i kommunen. For det går ikke å spare inn 110 millioner uten at noen skal merke det noe sted, dessverre, skriver Edquist.

Han beskriver Halden kommunes situasjon som å være i "en unntakstilstand".

- Men jo raskere vi når 0-punktet, desto kortere blir tiden med litt unntakstilstand som vi er inne i nå, sier Halden-ordføreren.