Hopp til innhold

Tok kvelden i bruk for å få unike bilder

De slo av lyset langs hele veistrekningen, for å forevige de unike helleristningene i Lier.

Helleristning av elg

Den 8.000 år gamle elgen viste seg fra sin beste side.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg har bare sett den i dagslys, så jeg må innrømme at jeg er ganske spent nå, sier arkeolog Bernt-Egil Tafjord fra Buskerud fylkeskommune.

Mørket har lagt seg over Lier. Det eneste som lyser opp natta, er et titalls lommelykter. Frivillige har møtt fram for å hjelpe til. Med lommelyktene skal de kontrollert lyssette de eldgamle helleristningene for å få fram alle detaljene. Fylkeskommunens mål er å skaffe god dokumentasjon på kulturminnene.

(saken fortsetter under bildet)

Mange folk hadde møtt fram for å lyssette helleristningene

Et titalls mennesker hadde satt av tid for en kveld i historisk perspektiv.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Når vi får lagt lyset ned på berget nå, så kommer forsenkningene i helleristningen til å stå tydeligere fram som en gråaktig strek. Vi bruker skyggen i selve ristningen til å lage tegningen, forteller Tafjord.

Sjeldent felt

Det var i juni det ble kjent at det var funnet unike helleristninger fra eldre steinalder i Lier. Stedet ligger rett ved veien, mellom Lierbyen og Lyngås. Arkeologene kjenner bare til elleve slike felt på Østlandet, og det går i gjennomsnitt 25 år mellom hver gang de avdekker et nytt felt.

Fra fotografering av helleristninger i Lier i Buskerud

I moderne tid er mange helleristninger malt røde, for at vi bedre skal kunne se dem i dagslys. Men arkeologen tror også steinaldermenneskene viste fram sine kunstverk.

– Antakeligvis har de brukt fakler for å la lyset male opp ristningene med skygger når de skulle vises fram, sier Tafjord.

Elgen i Lier har vært ett med fjellet siden det lå ved havet. På 8.000 år har landet steget med 60 meter.

Ellers i området har arkeologene funnet flere riss, og alt tyder på at det er et stort felt. Elgen de skal forevige på sin måte i kveld er enorm. Fire ganger fire meter måler den. Det er ikke rart arkeologen er forventningsfull der han trasker rundt på berget.

– Elgen er så stor at det blir en utfordring å få tatt bilde av hele, sier Tafjord.

Må nok jukse litt

Bjørn Johnsen

Bjørn Johnsen er Buskerud fylkeskommunes fotograf.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Oppe i en lift henger fylkeskommunens fotograf, for å ta unike bilder av den enorme elgen. Han dirigerer folkene på bakken for å få lyssettingen best mulig. Også fotografen har noen sommerfugler i magen.

– Det er en veldig avansert fototeknisk seanse, så det er klart jeg er spent. Jeg har vært med på slik fotografering tidligere, men aldri av en så stor helleristning, sier fotograf Bjørn Johnsen.

Etter en snau halvtime i liften er han ferdig og kan lande trygt på bakken. Den store elgen gir fotografen hodebry.

– Den er så svær at jeg må nok jukse litt i photoshop. Men når jeg får satt sammen flere bilder, tror jeg resultatet blir bra, sier Johnsen.

Fra fotografering av 8.000 år gamle helleristninger i Lier i Buskerud

Flere nyheter fra NRK Buskerud