Hopp til innhold

Lysere fremtid for St. Sunniva

Private skoler kan få rentefrie lån på lik linje som offentlige skoler.

St. Sunniva skole
Foto: Jens Christian Sundby / NRK

Det har kunnskapsdepartementet nå bestemt. Avgjørelsen kan komme hardt prøvede St. Sunniva til gode, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Portrett: Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell.

Foto: Stig Weston

- Jeg åpner nå for at den såkalte rentekompensasjonen, altså rentefrie lån fra staten, kan benyttes til å pusse opp private skoler som for eksempel St. Sunniva.

- St. Sunniva direkte årsak

Og det er nettopp St. Sunniva som er årsaken til at kunnskapsdepartementet nå gjør endringer.

- Det er jo situasjonen på St. Sunniva som har vært den direkte årsaken til at vi har sett på det. Vi har sett at her kan det være skoler som har et stort oppussingsbehov der vi kan bidra. Nå endrer vi denne ordningen sånn at hver kommune, for eksempel Oslo, kan benytte sine midler til å pusse opp også private skoler.

Må pusse opp skolen

I begynnelsen av september ble det kjent at St Sunniva ble nødt til å kutte to klassetrinn neste høst. Skolen er nødt til å bruke penger på oppussingen, etter at bydelsoverlegen påpekte mangler ved blant annet inneklimaet.

LES OGSÅ: St. Sunniva kutter klassetrinn

Siden St. Sunniva er en privat skole, hadde de ikke rett til rentefrie lån fra staten slik som offentlige skoler har. Etter store protester fra både elever, foreldre og byrådet i Oslo, har kunnskapsdepartementet forandret mening. Dette til stor glede for rektor Geir Moen.

- Det er veldig hyggelig at private skoler kan bli behandlet på samme måte som kommunale skoler. Det vil muliggjøre for flere skoler en rehabilitering som faktisk er pålagt av offentlige myndigheter.

Fremtiden ser lysere ut

Nå vil rektor gå sammen med kommunen å se på hvor mye skolen kan låne. Og fremtiden ser litt lysere ut for de elevene som må bytte skole neste år.

- Det øyeblikket det kommer offisielt til oss, så vil vi selvfølgelig revurdere det vedtaket. Vi er veldig optimistiske. Vi har sendt ut en beskjed til foreldre og elever før høstferien hvor vi sier at vi ser optimistisk på situasjonen.

- Skritt i riktig retning

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Også byrådet er optimistisk. Torger Ødegaard, byråd for kultur og utdanning, sier dette er et skritt i riktig retning.

- Hvis St. Sunniva kan få et rentefritt lån, og de har anledning til å ta opp et rentefritt lån og benytte seg av det, så er det veldig positivt. Hvis kommunen nå kan bidra til det, så vil vi selvfølgelig det.