Hopp til innhold

Luksusdesigner: – Folk ønsker å matche hunden sin

Kjoledesigner Nina Naustdal fikk så mange forespørsler om å lage plagg til hunder at hun like gjerne laget en egen hundekolleksjon.

Nina Naustdal

Her sørger Nina Naustdal for at hundene sitter ordentlig før fotografering av den nye kolleksjonen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Naustdal, som opprinnelig er fra Oslo, lever et glamorøst liv i London som kjoledesigner for rikfolk i Monaco, Dubai og London. I Chelsea har hun både showroom, kontor, fotostudio og bolig.

Designeren bor sammen med familie og ikke mindre enn sju små hunder av rasen chihuahua. Klesdesigneren sier at de små hundene betyr svært mye for henne.

– Uansett hvordan dagene har vært gir de uendelig med kjærlighet når jeg kommer hjem. De er alltid glade, sier hun.

Nina Naustdal

Nina Naustdal under bursdagsfeiring av en av hundene.

Foto: Ingrid Mathilde Langhus / NRK

Neglelakk og tyllstoff

På grunn av hundeinteressen, var det naturlig å lage en hundekolleksjon. Som kjolene til Naustdal, er også hundeplaggene pyntet med paljetter, glitter og tyllstoff i alle regnbuens farger.

NRK var med da Naustdals hundekolleksjon skulle fotograferes. Hundene hennes var så klart modeller. Først var det tid for frisørbesøk hvor de små sju fikk lakkert negler og sprayet mønster i pelsen. Den ene hunden ble sprayet helt rosa.

Under fotoshooten var hundene svært lydige og sto overraskende stille lenge nok til at fotografen fikk tatt bildene. Naustdal mener det er helt supert å kle opp hunder.

– Jeg synes det ikke er noe galt i det. Hundene får masse kjærlighet og varme. De burde bli behandlet slik som vi behandler mennesker, sier hun.

Hundekolleksjon

En fotoshoot litt utenom det vanlige.

Foto: privat

Populært i utlandet

På kort tid har hundekolleksjonen blitt populær, ifølge Naustdal.

Nina Naustdal

Nina Naustdal har personlige assistenter som hjelper henne i hverdagen.

Foto: privat

– Kolleksjonen selger svært bra. Grunnen til at jeg startet med hundekolleksjon var fordi jeg fikk flere forespørsler fra klienter som ønsket unike plagg til hundene sine. Alle plaggene er håndlaget i atelieret mitt. Derfor er det mulig å lage akkurat det kundene ønsker.

Mange vil kanskje mene at det er tåpelig å kle opp hundene sine på denne måten. Hva sier du til det?

– Alle hunder er ulike, akkurat som mennesker. Å kle opp hunden er et personlig valg, noen liker det bedre enn andre. Været har stor betydning for hvilket antrekk klientene velger å kjøpe. Jeg selger alt fra regntøy til fancy kjoler, sier hun.

Designeren, som er en av dem man kan bli kjent med i serien Alt for dyra, sier at mange av de rike klientene ønsker å matche hunden sin.

– Mange ønsker at de skal matche ved spesielle anledninger. Eierne velger ofte samme stoff til hundene som til seg selv for å få total match, forklarer hun.

Nina Naustdal

Her blir klesdesigneren intervjuet av et TV-team. Ifølge Naustdal selv er hundeplaggene blitt svært populære.

Foto: privat

– Ikke problematisk

Gry Eskeland, adferdsforsker og veterinær hos Nedre Glomma Dyreklinikk, sier det er helt uproblematisk å kle opp hunder.

– Hundene blir vant til å ha på seg klær. Det er ikke noe som tilsier at hundene har det vondt når de har på seg klær.

Det som derimot er problematisk, er hvis man glemmer at hunden er et individ, mener hun.

– Vi må ikke se på hundene mer som dukker enn som et levende vesen.