Hopp til innhold
Luftforurensning
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Luftkvalitet i Oslo og Akershus

Oppsummert

Myndighetene har satt grenseverdier for lokal luftforurensning, men grensene overskrides jevnlig i flere av de store byene. Kalde vinterdager er ofte forbundet med høye nivåer av luftforurensning som er skadelig for helsa.

 • Frp vil forby miljøfartsgrense

  Fremskrittspartiet vil ha lovforbud mot miljøfartsgrense og fremmer forslag om dette i Stortinget.

  Fra 1. november til etter vårrengjøringen blir fartsgrensen senket til 60 km/t for å redusere svevestøv på hovedveiene i Oslo: Rv.4 Trondheimsveien, Østre Aker vei, Ring 3 og E18 vestover.

  Frp mener at unormalt lave fartsgrenser i forhold til det veien er bygd for undergraver bilistenes respekt både for skilting og fartsgrenser og kan føre til trafikkulykker.

  Partiet mener at poenget med miljøfartsgrensen er borte når ni av ti Oslo-bilister kjører uten piggdekk som sliter på asfalten.

  – Nå er det bare 9 prosent piggdekkandel, og mye av begrunnelsen for å innføre miljøfartsgrensen er borte, sier transportpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Frank Sve.

  Oslos miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) kaller Frp-forslaget elendig.

  – Vi vet at barn, eldre og folk med luftveislidelser tvinges til å holde seg innendørs om vinteren, og at mange får forkortet livet sitt på grunn av helsefarlig luft, sier Stav.

  Hun sier at veien å gå er å senke fartsgrensen hele året og peker blant annet på at tunge elbiler virvler opp svevestøv.

  Riksveg 4 ved Bjerke mot Grorud. Skilt som viser Miljøfartsgrense og et 60-skilt
  Foto: Bård Nafstad / NRK
 • Oslo-folk kan fyre med ved som de vil

  Det blir ingen restriksjoner på vedfyring i Oslo denne vinteren heller.

  Kommunen utreder mulige tiltak for å begrense helsefarlig svevestøv fra biltrafikk og vedfyring, men utredningen er forsinket og vil ikke være klar før til våren.

  – Svevestøv fra veier og vedfyring forurenser lufta vi puster i, men det er for tidlig i prosessen til å skulle konkludere med hvilke tiltak som kan være aktuelle, sier miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG).

  I Bergen ble gamle, forurensende vedovner forbudt 1. januar i fjor, men nylig snudde kommunen og opphevet forbudet på grunn av de høye strømprisene.

  Vedfyring i ovn
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Nye tiltak mot dårlig Oslo-luft

  Oslo kommune utreder hvilke tiltak som er nødvendige for å unngå å bryte nye grenseverdier for helsefarlig svevestøv. Staten innførte nye verdier ved årsskiftet både for grovkornet og finkornet svevestøv.

  Grovkornet svevestøv er stort sett veistøv, og grenseverdiene er brutt en rekke ganger i vinter, opplyser Bymiljøetaten. Etaten tror bedre rutiner for renhold og støvdempende tiltak vil hjelpe mye.

  Hovedkilden til finkornet svevestøv er vedfyring. Bergen kommune innførte forbud mot ikke-rentbrennende ildsteder 1. januar i fjor, men det er for tidlig å si om Oslo vil gjøre det samme. Målinger og beregninger av denne typen luftforurensning spriker, ifølge Bymiljøetaten.

  - Vi jobber med å kartlegge utslippene fra vedfyring slik at det blir enklere å finne og iverksette målrettede tiltak, skriver miljøbyråd Sirin Stav i en epost til NRK.

  Hun legger til at eksos fra biltrafikk er redusert og at utslipp fra vedfyring seiler opp som et av de største problemene. Utredningen skal være ferdig i løpet av året.

  Svevestøv i ei hånd
  Foto: Kjartan Ovesen
 • Mye støv i lufta i Oslo i dag

  I ettermiddag er det meldt moderat til høy luftforurensing i Oslo. Årsaken til den dårlige lufta er hovedsakelig støv langs veiene.

  Friske personer vil sannsynligvis ikke merke noe, ifølge Miljødirektoratets informasjonssider om luftkvalitet.

  Personer med astma eller andre luftveisplager bør imidlertid holde seg unna områder med mye trafikk dersom de opplever at symptomene blir verre.

 • Kan bli høy forurensing 23. og 24. desember

  Det kan bli høy luftforurensing i Oslo i ettermidag og utover kvelden.

  Spesielt i områder med vedfyring, ifølge Miljødirektoratet.

  Det kan skape problemer for blant annet astmatikere.

  Også i morgen kveld kan det bli høy luftforurensing.

Oslo byråd har gått inn for dieselforbud på kommunale veier, men NAF mener det ikke er et vellykket tiltak.