Hopp til innhold

LSD-beslagene på Oslo Lufthavn øker

2016 kan bli et rekordår for LSD-beslag hos tollerne på Oslo Lufthavn. Hittil i år er det beslaglagt over 60 prosent av det totale LSD-beslaget Tolletaten gjorde i løp av hele fjoråret.

Tor Fredriksen

LSD-LAPPER: Seksjonssjef Tor Fredriksen i Tollvesenet viser frem såkalte LSD-lapper. De er på størrelse med et frimerke.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Vi har sett en økning av LSD over en tid, og det ser ut som 2016 kan bli et rekordår, sier seksjonssjef Tor Fredriksen i Tollvesenet på Gardermoen.

Per 1. juni i år har Tolletaten allerede registrert 61 prosent av mengden LSD som ble beslaglagt i løp av hele fjoråret. Etaten har over tid registrert en økning i beslag av LSD og LSD-lignende drypp.

LSD beslag

LSD-lappene er dynket i syntetisk narkotika og enkelt bestilt via nettet.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Hva gjelder innholdet i det som registreres som LSD, vet vi at under 4 prosent blir endelig analysert. Det er med andre ord usikkert hva dryppene inneholder og brukerne tar en stor risiko, sier Fredriksen til NRK.

95 prosent av beslagene gjøres på Oslo Lufthavn, hovedsakelig i postsendinger.

– Vi vet hvor vi skal lete. Akkurat LSD og LSD-lignende stoffer kommer ofte i pakker fra England, Nederland, Canada og Polen.

Flere legges inn på sykehus

Narkohunden Line

Narkohunden Line sniffer seg gjennom tonnevis med pakker hver dag.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Når labradoren Line sniffer seg gjennom tonnevis med pakker hver dag, er det LSD og lignende stoffer som oftest blir funnet. De såkalte LSD-lappene er på størrelse med et frimerke, og er dynket i syntetisk narkotika og blir bestilt via internett.

Også sykehusene opplever at flere blir lagt inn etter å ha brukt LSD og lignende stoffer.

– Vi ser klart en økning i pasienter som har tatt stoffer som fremkaller psykoser, vrangforestillinger og utagerende adferd. Særlig gjelder dette blant yngre pasienter, sier Dag Jacobsen ved akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus.

– Jeg tror dette har en sammenheng med tilgjengelighet, og ikke minst at man enkelt kan bestille slike stoffer via internett.

Tolletaten LSD 2016
Foto: Tolletaten