Rita Rohdin Nyhuus har en master i Street Art og har holdt på med sjablonggraffiti siden 2003.
- Gatekunst stiller spørsmål ved hva som skal komme til uttrykk visuelt i det offentlige rom. Vi er mange som bor i byene, og har ulike interesser og smak. Så jeg synes absolutt det burde være større mangfold av visuell kommunikasjon, sier Rohdin Nyhuus til NRK Østlandssendingen.
Se video:
Politisk gatekunst
Rita Rohdin Nyhus
Foto: Vibeke Ravndal / NRKMange har nok et litt anstrengt forhold til tagging og graffiti, mens sjablonggraffiti er mer akseptert.
- Sjablonger er bilder vi forstår. Det gjør nok at de har fått en varmere mottakelse enn annen graffiti. Men fordi det er ulovlig får det med en gang et politisk aspekt, sier Rohdin Nyhuus.
Nå holder Rohdin Nyhuus sjablongkurs på Aktivitetshuset Volt i Lørenskog, og de unge kursdeltakerne har akkurat fått sitt første oppdrag.
Sauer i kantina
De skal nemlig dekorere den triste kantineveggen på Kjenn skole.
Elevene Thora, Cathrine og Marte har allerede omfavnet sjablonggraffitiens politiske side. Over kantinedisken har de sprayet en lang rekke med svarte sauer som dilter etter kongesauen.
- Sauene er gjenger på skolen og i andre ungdomsmiljøer, der det er en leder som alle andre dilter etter. De har samme klær og samme sminke og hår. Da er det kongesauen som detter nedfor stupet, og alle andre følger etter, forteller jentene.
(artikkelen fortsetter under bildet)
- Nei til nulltoleranse
Gatekunstnerne utøver kunsten sin, til tross for dagens nulltoleranse for alt av street art.
Rohdin Nyhuus mener det er tydelig at denne nulltoleransen ikke har fungert og synes folk bør ha et mer nyansert bilde av gatekunst, for alle er ikke pøbler som bare vil ødelegge.
- Hva håper du dine elever vil bruke sjablong-teknikken til?
- Jeg håper de bruker sjablongene til å uttrykke det de har på hjertet. Jeg ønsker å gjøre dem mer bevisste på visuell kommunikasjon, sier Rohdin Nyhuus.
'Ikkeno'-sjablong i Oslo
Foto: Vibeke Ravndal / NRK- Ikke bare de med penger skal få uttrykke seg
- Jeg mener at det er feil at bare de store bedriftene som har mye penger får lov til å uttrykke seg i det offentlige rom, sier hun.
I vårt bildegalleri (trykk på bildet under) kan du se sjablongkunst fra Kjenn skole i Lørenskog, de verdensberømte bildene til gatekunstneren Banksey, og bilder av "Ikkeno" og andre gatekunstnere i Oslo.
Les også:
Se video:
Mer gatekunst:
'Ikkeno'-sjablong i Oslo
Foto: Vibeke Ravndal / NRK