Lover ny kurs for Fredrikstad

Etter fire år med Frp-styre lover byens kommende Ap-ordfører, Jon-Ivar Nygård, ny kurs, og mer satsing på offentlig sektor.

Jon-Ivar Nygård og resten av Ap i Fredrikstad

Jon-Ivar Nygård og resten av Ap-gjengen på valgvake i Fredrikstad.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Eva Kristin Andersen

Ordfører i Fredrikstad Eva Kristin Andersen (Frp)

Foto: Frp pressefoto
Svein Roald Hansen, Ap

Skifte i Fredrikstad vil gi gjenklang over hele landet mener Svein Roald Hansen, Ap.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

De kunne gratulere hverandre, partileder Atle Ottesen i Fredrikstad Arbeiderparti, og påtroppende ordfører Jon Ivar Nygård.

Ap fikk nesten halvparten av stemmene i den største Østfoldbyen - og gjør det beste valget på flere tiår med en oppslutning på hele 49,2 prosent.

Foreløpig valgresultat

– En sterkere offentlig sektor

Ifølge Nygård blir det endringer som innbyggerne i «plankebyen» kommer til å merke, med tydelig kursendring etter fire år med Frp og ordfører Eva Kristin Andersen.

– Innbyggerne kommer til å merke at vi trekker Fredrikstad i en retning mot sterkere felleskapsløsninger, med en sterkere offentlig sektor enn det alternativet som har styrt de siste årene har gått inn for, sier Nygård til NRK.no.

Fredrikstad har slitt med budsjettunderskudd og uenighet mellom Krf, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Den kommende ordføreren mener Arbeiderpartiet allerede er godt i gang med endringene, etter at samarbeidet i posisjon mellom Krf, Høyre, Venstre og Frp gikk i oppløsning allerede før jul.

Allerede Ap-budsjett i Fredrikstad

– I forbindelse med uenigheten i posisjon ble vårt budsjett vedtatt allerede før jul i 2010. Dermed styres det jo allerede etter et Arbeiderparti-budsjett.

– Det har gjort at vi allerede nå er i ferd med å nærme oss en økonomisk balanse. Da har vi igjen å betale ned underskuddene som de styrende partiene har klart å pådra oss

– Jeg regner med at vi vil begynne å få et bedre handlingsrom i budsjettene allerede etter et par år ut i den kommende perioden, sier Nygård.

Tidligere Fredrikstad-ordfører og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Svein Roald Hansen, tror resultatet i Fredrikstad kommer til å bli lagt merke til rundt om i landet.

– Det kommer til å gi gjenklang i hele landet at Ap har tatt tilbake en så stor by som Fredrikstad, sier tidligere Fredrikstad-ordfører Svein Roald Hansen.

Se video:

Video Frp-mister makta i Fredrikstad

Frp mister makta i Fredrikstad