Hopp til innhold

Lover endringer i Bjørvika

Byrådet skal gå gjennom Bjørvika-planene bit for bit og finne ut hvor planene kan forbedres uten at hele utbyggingen blir veltet.

Bjørvika sett fra fjorden
Foto: Illustrasjon: Placebo Effects AS

Det er SV sammen med de borgerlige partiene i bystyret som ber om dette. Det skjer etter at SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn på et møte i går la fram en liste med konkrete endringskrav.

- Det vil bli endringer i Bjørvika i forhold til eksisterende planer. Debatten i media den siste måneden er et sunnhetstegn og et tegn på at demokratiet fungerer. Nå er det viktig at bystyret kommer befolkningen i møte og skaper den Bjørvika som vi alle har hatt en intensjon om, sier Lindsjørn.

Lindsjørn mener det er realistisk å endre planene selv om det for lengst er laget avtaler med utbyggere.

- De møtene vi nå har hatt med utbyggerne og kommunens folk som kan avtaleverket, har vist det er et betydelig handlingsrom som bystyret har, mener Lindsjørn.

Lang ønskeliste

Og det handler ikke lenger bare om å presse ned høyhusrekken mot jernbanesporene og å hindre at operaen blir stengt inne.

SV vil smalne inn den 42 meter brede øst-vest-forbindelsen Nyland allé og flytte trikken til Operagata. De vil ha bredere strandpromenader og flere offentlige parkområder mellom Nyland allé og fjorden.

I tillegg vil de åpne opp mer mellom sjøen og middelalderparken, der den vedtatte bebyggelsen er et potensielt stridstema.

- Fornuftige innspill

Høyres gruppeleder Bård Folke Fredriksen synes det er fornuftig å se nærmere på innspillene.

 

Bård Folke Fredriksen
Foto: NRK

- Vi vil gjerne ta det med i den videre vurderingen, og vi kommer nå til å tilskrive bystyret for å se på hvilket handlingsrom vi har, sier Fredriksen.

- Vi kan se på antall kvadratmetre i Bjørvika, men det er ikke det viktigste. Det viktigste for oss er hva vi vil med Bjørvika, at Bjørvika skal være en levende og bærekraftig bydel. Da må det også være tilstrekkelig aktivitet til at det ikke er en død bydel for eksempel etter klokken 17, mener Fredriksen.