Løsning på byggeopprør

Opprøret fra deler av næringslivet i Halden mot kommunens tekniske etat ser ut til å få en løsning.

Halden kommune rådhuset

Etter massiv slakt fra bygge- og eiendomsbransjen, arkitektekter og gårdeiere i Halden mot kommunens teknisk etat, ser det nå ut til å gå mot bedrede forhold mellom partene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det ser ut til å gå mot en forsoning i konflikten mellom store deler av byggebransjen i Halden og kommunens tekniske etat.

Bransjen beskyldte i mai i år i et brev til Halden Næringsråd kommunen for dårlig og vilkårlig saksbehandling, og ga uttrykk for mistillitt til ledelsen i teknisk etat.

Nå har partene snakket sammen to ganger de siste 14 dagene.

- Vi er inne i en prosess som jeg tror begge parter opplever som åpen, positiv og konstrukltiv, sier leder for Næringsrådet i Halden, Roar Elsness til nrk.no.

Les også:

Brevet til Halden Næringsråd

Det var et usedvanlig sterkt brev representanter fra Halden Håndverkerforening, Entreprenørforeningen, Gårdeierforeningen og byens arkitektkontorer sendte Halden Næringsråd om problemene byggebransjen møter i kommunens tekniske etat.

Foto: Faksimile

Ordknapp

Da NRK ønsket å snakke med næringsdrivende i entreprenør- og byggebransjen, arkitekter og gårdeiere i mai i år etter at innholdet i brevet til næringsrådet var kjent, var det ingen som ville gi en offentlig uttalelse om den frykten bransjen beskriver i sitt brev til Halden Næringsråd, der det blant annet heter:

"Frykt for represalier - at ekeltbedrifter/tiltakshavere rammes".

Heller ikke etter møtet mellom kommunen, næringsrådet og et tyvetall representanter fra bygg- og eiendomsbransjen denne uka vil noen fra bransjen uttale seg.

Næringsrådets leder, Roar Elsness, har heller ikke mye å fortelle etter de to møtene de siste 14 dagene.

Han vil ikke si noe om hva han forventer seg av kommunen etter møtene eller om forholdene bygg- og eiendomsbransjen beskriver skader Haldens omdømme.

- Vi har startet en prosess og har hatt et konstruktivt møte med representanter fra kommunen, og synes det er feil å kommentere noe mer ut over det, sier han til nrk.no.

Rådmann i Halden Per Egil Pedersen (t.h), Vegard Svanberg, Monsternett

Monsternetts Vegard Svanberg (t.v.) møtte Halden-rådmann Per Egil Pedersen til debatt, og ga en beskrivelse av slurv og forskjellsbehandling i Halden kommunes tekniske etat.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

- Kjenner seg igjen i byggebransjens problemer

Den eneste som offentlig har kommentert byggebransjens brev og sammenlignet egne opplevelser med byggebransjens er Vegard Svanberg i den lille databedriften Monsternett i Halden.

Svanberg fortalte i en debatt i NRK Østfolds studio med rådmann i Halden, Per Egil Pedersen, at Monsternett opplevde slurvete arbeid og forskjellsbehandling fra teknisk etat.

Rådmann Per Egil Pedersen sa i debatten at han var lei av rekken av det han kaller udokumenterte påstander.

Etter møtet med eiendoms- og byggenæringen, arkitekter og næringsrådet denne uka sier rådmannen i en epost til NRK Østfold at han ser optimistisk på fremtiden.

- Den 1. juni 2010 var det et kontruktivt og godt møte mellom bransjen og Halden kommune. Konklusjonen fra møtet er at vi fortsetter samarbeidet om å finne gode løsninger, skriver Per Egil Pedersen.

HØR DEBATTEN MELLOM MONSTERNETTS VEGARD SVANBERG OG RÅDMANN PER EGIL PEDERSEN: Trykk her