Hopp til innhold

Lørdag flytter romfolket – men de reiser ikke langt

En kvinnelig sponsor har fredag gitt romfolket i Oslo en midlertidig løsning på utkastelsen fra teltleiren ved Sofienberg kirke. Ved Sinsen sentralt i Oslo skal det vente 26 mål klare til å ta i mot dem.

Romfolket i leiren ved Sofienberg kirke

Romfolket ved Sofienberg kirke gjør seg klare til å flytte.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Nå kan vi annonsere at vi har en løsning. I morgen kommer folk til å dra herfra og de har fått en privat sponsor og de har 26 mål sentralt i Oslo hvor de kan være trygge, forteller Bjønnulv Evenrud i organisasjonen Folk er folk til NRK.

Les mer: – Romleiren må ryddes nå

– Vi trenger brakkerigger

Bjønnulv Evenrud

Bjønnulv Evenrud i Folk er folk forteller fredag kveld at en kvinnelig sponsor har skaffet til veie en tomt ved Sinsen i Oslo til romfolket.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Evenrud sier alle som har slått seg ned i teltleiren ved Sofienberg skal flytte lørdag.

– Ja, nå er det viktig at man tar vare på alle, noen er fattigere enn andre og nå trenger vi fasiliteter.

Evenrud forteller at de nå trenger en brakkerigg på tomta.

– Vi har tilgang til avløp, strøm og vann der oppe, og hvis noen har muligheten til å hjelpe romfolket i Oslo nå, med for eksempel brakkerigger, så vil det settes veldig pris på.

Les også: Romfolk: – Gi oss én million kroner, så reiser vi tilbake til Romania

Stiller tomten sin til disposisjon

Kvinnen som nå har stilt tomten til disposisjon, sier til Aftenposten at hun har hatt forslaget i tankene i noen dager nå.

– Jeg leste om han som tilbød dem en tomt på Enebakk, og da tenkte jeg at jeg kunne tilby dem å bo på Årvoll, sier Vanessa Quintavalle, til avisen.

Quintavalle stiller tomten til sitt selskap, Årvoll Eiendom, til disposisjon for romfolket. De skal alle få bo på tomten, som er på 26 og et halvt mål, og ligger i Østreheimsveien 28 A og B på Årvoll ved Sinsen i Oslo.

Hun kan ikke si noe om hvor lenge de får bli værende, men at de iallefall kan få bli der til slutten av august, når anleggsarbeidet på tomten starter opp igjen.

Biskopen: – Kan munne ut i noe positivt

I tillegg skal det være lagt opp til samtaler mellom romfolket og biskop Ole Christian Kvarme mandag ettermiddag.

Fungerende biskop, Olav Dag Hauge, sier nyheten om tomta på Sinsen er gledelig.

– Det var det vi hadde håpet på. Fra vår side er dette veldig positivt. Vi tror jo at hvis de får et sted å etablere seg på er det en mulighet for at det kan munne ut i noe positivt, sier Hauge til NRK i kveld.

Les mer: – Tror bakmenn står bak

– Nå kan de sove godt om natta

Evenrud mener løsningen betyr at rumenerne nå kan sove godt om natta uten å være redde for å bli jaget bort.

– Nå kan de få blund på øyet så de kan områ seg og gå ut og søke de jobbene og den framtida som de ønsker seg.

Føler seg trakassert av politiet

Under en pressekonferanse torsdag gjorde byrådsleder Stian Berger Røsland det klart at teltleiren med de rundt 200 personene må bort, til tross for at den står på kirkelig grunn.

Les: Varsler utkasting av romfolket

Romfolket som slo seg ned mandag denne uka begrunnet leiren med at de følte seg forfulgt og trakassert av politiet. Politiet på sin side, sier de bare håndhever reglene.

– Biskop Kvarme har også tatt initiativ til et møte med politimesteren i Oslo, hvor folk regner med å få dette belyst – det har vært hele bakgrunnen for denne saken, forteller Evenrud fredag kveld.