Løper for VM-uttak

I morgen starter VM-testløp i orientering. Dette blir et viktig løp for mange – det vil nemlig bli avgjort hvem som skal løpe under orienterings-VM i august.

Heidi Østlid Bagstevold

Her er Heidi Østlid Bagstevold i skogen under orienterings EM sprint i Bulgaria i 2010.

Foto: Andersson, Sören / NTB scanpix

Uttaksløpene går fra torsdag til søndag, og skjer delvis i Fredrikstad og Strömstad. Sprinten vil være i Fredrikstad, og løpsleder Oddvar Olaussen, sier det blir spesielt.

– Vi har aldri arrangert et VM-testløp i sprint før. Planleggingen startet i januar, så spenningsnivået har vært høyere enn det er akkurat nå, sier han.

Men ei som er veldig spent, er løper Heidi Østlid Bagstevold fra Fredrikstad Skiklubb.

– Jeg begynner å bli spent for løpene som kommer. Når det er viktige løp blir man alltid litt ekstra spent, sier hun.

Les også:

Likner VM-løypa

Sprintområdet har vært sperret av en periode slik at ingen skal få mulighet til å jukse. Men litt kan Olaussen røpe.

– Løypa er relativt lik den som vil være i VM i Strömstad. Kartet er nytegnet av Svein Jacobsen og vil være først og fremst på asfalt. Ti prosent vil være på gress og i hageområder. Orienteringen vil være i et bynært område på Kråkerøy.

Halden Skiklubb stiller med 11 løpere og Fredrikstad Skiklubb stiller med 4 løpere. Norges Orienteringsforbund stiller som medarrangør, og valgte Kråkerøy nettopp fordi løypa likner den som vil gjelde i VM.

Verdensmesterskapet finner sted mellom 20. og 27. august i Strömstad.

Skal holde fokus

Tre personer blir tatt ut til VM i hver distanse, og Bagstevold som vant sølv i VM i fjor, mener det blir viktig å holde fokus.

– For meg handler det om å gjøre det jeg vet jeg er god nok på, og ha fokus på det tekniske. Formen har vært veldig bra i vår, så jeg må stole på at den holder. Så må man bare gjøre det man pleier å gjøre, ikke gjøre det vanskeligere enn det er, sier hun rolig.

– Hvilke distanser tror du at du vil gjøre det godt på?

– Jeg ligger godt an til langdistanse, og den har jeg veldig lyst til å løpe. Og så har jeg veldig lyst til å løpe stafett i skogen. For meg er det stort sett skogsdistansene som er aktuelle, men sprint kan være aktuelt hvis jeg løper veldig bra der, sier hun.

I år ble Bagstevold nummer ti i skogsorienterings-EM i mai.

– Blir ikke trafikkaos

Løpslederen sier at orienteringen ikke vil gå utover trafikken.

– Løperne vil krysse fylkesvei 108 én gang. Men siden det er minutt-start, vil det ikke gå ut over trafikkbildet. Vi har kontakt med politiet som sier det ikke vil bli noe problem for trafikken, sier Olaussen.

Målgang vil være rundt Fredrikstad stadion. Første herreløper starter klokken 16.30 og første dame løper 17.24.