Kjell Løkke: – Regner med jeg er ferdig som ordfører

Høyre, Venstre og Fremskrittpartiet går sammen for å styre Råde kommune de neste fire årene. – Det virker sannsynlig, sier Ap-ordfører Kjell Løkke.

Kjell Løkke, ordfører i Råde

Kjell Løkke, ordfører i Råde, er mentalt forberedt på at han er ferdig som ordfører.

Foto: Birger Kjølberg

Høyre, Venstre og Fremskrittpartiet fikk en samlet oppslutning på over 50 prosent av stemmene i kommunen.

Arbeiderpartiet ble det største partiet med 26.7 prosent, men opplevde en tilbakegang på 8.5 prosentpoeng i forhold til kommunevalget i 2007 - dermed mister de tre mandater i kommunestyret.

Skylder på e-skatt og dårlig økonomi

Nå sier Høyre, Venstre og Fremskrittpartiet at vil gå sammen for å styre Råde kommune de neste fire årene.

– Jeg regner med at de borgerlige tar over og at jeg går av som ordfører. De er såpass sterke og har vært tydelige på at de ønsker et maktskifte, sier Kjell Løkke (Ap), som har sittet som ordfører i Råde de siste åtte årene.

Han tror det er flere årsaker til at Arbeiderpartiet opplever en tilbakegang.

– Beslutningen om å innføre eiendomsskatt er nok en av grunnene. At Råde kommune generelt sett har en svak økonomi spiller også inn - folk ønsker en endring, sier Løkke.

Kniving i Rygge

I nabokommunen Rygge ligger det an til tøffe forhandlinger om ordførerkjedet.

Arbeiderpartiet har hatt ordføreren de siste årene, og samarbeidet med Høyre som har hatt varaordføreren. Nå har Høyre styrket seg med tre mandater og har tilsammen åtte mandater, like mange som Arbeiderpartiet.

Inger Lise Skartlien (Ap), som har vært ordfører siste fire år, sier det blir kniving om ordførervervet.

– Det blir spennende. Forhandlingene er ikke i gang ennå, men partiene har startet tankearbeidet. Men hvis vi havner i posisjon så ønsker vi å beholde ordføreren, siden vi er det største partiet.

– Vi har hatt et samarbeid med Høyre den siste perioden, så det er naturlig å snakke med de først. Men jeg utelukker ingenting, sier Skartlien.