Togstreiken er avblåst

Meklingen mellom lokførerne og NSB endte med enighet tre timer på overtid natt til torsdag. Dermed blir det ingen streik.

Kaos på Oslo S

INGEN STREIK: Meklingen mellom lokførerne og NSB endte med enighet og dermed blir det ikke streik.

Foto: Maria Bakken / NRK

Forhandlingene mellom partene sporet av under årets mellomoppgjør. Manglende enighet om en løsning gjorde at de fikk opp dampen og samlet seg hos Riksmekleren onsdag klokken 10.

Totalt 19 lokførere i Oslo, Lillestrøm, Hamar, Moss og Halden skulle tas ut i streik dersom det ikke ble oppnådd enighet om lokførernes pensjonsgrunnlag i løpet av onsdag.

– Togtrafikken går som normalt

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) fremmet åtte krav til mellomoppgjøret. Uenigheten skyldes kravet om hvilket grunnlag som lokomotivførere skal få pensjon av. NLF vil at all inntekt skal være pensjonsgivende.

Terje Andersen, strekningsansvarlig NSB

INGEN HJELP: Terje Andersen sier NSB ikke hadde kunnet hjelpe reisende hvis det ble streik.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Markedssjef på Østfoldbanen, Terje Andersen sa til NRK i går at en streik ville rammet reisende hardt.

– NSB har ikke lov til å sette opp alternativ transport, så NSB kan ikke bistå kundene i å finne en annen måte å reise på, sa han.

I mål på overtid

Fra klokken ti onsdag til meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag, kom de i mål tre timer på overtid da 17 timers forhandlinger ble belønnet med grønt lys.

– Det blir derfor ikke streik blant medlemmer i Norsk Lokomotivmannsforbund, og togtrafikken går som normalt, opplyser kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Åge-Christoffer Lundeby

NORMALT: Åge-Christoffer Lundeby hos NSB forteller at trafikken går som normalt igjen.

Foto: Rune Jensen / NRK

Norsk Lokomotivmannsforbunds (NLF) leder Rolf Jørgensen betegner meklingen som krevende. Men han mener oppgjøret er akseptabelt for medlemmene.

Det var i all hovedsak pensjonsspørsmål som førte til signalfeilen mellom partene, men Jørgensen mener lokomotivførerne til slutt fikk en bra avtale med NSB.

– I meklingen har vi fått gjennomslag for endringer i tilleggene, slik at mer av lønnen blir pensjonsgivende. Dette var vårt viktigste krav. Dermed unngår vi streik, sier han.