Løgner, trusler og seksuell trakassering

Kraftige ingredienser i strandsone-sak i Halden.

Svalerødkilen, Halden

SOMMERIDYLL MED MØRKE SKYER. Løgner, trusler og seksuell trakassering - det er noen av bakteppet i en strandsone-sak Halden kommune er involvert i i sommerparadiset Svalerødkilen (bildet). Holmen med bryggene som er et av stridstemaene t.v. i bildet.

Foto: Privat

Løgner, trusler og seksuell trakassering - det er noen av ingrediensene i en strandsone-sak Halden kommune er involvert i.

Det har i lengre tid vært strid mellom naboer rundt flere byggetiltak i Svalerødkilen, der Halden kommune også er involvert.

Bjørn Spernes, som er den som har tatt kraftigst til motmæle mot kommunen, mener han er forskjellsbehandlet, og at han nå blir personforfulgt av kommunen.

- Etter alle de initiativene jeg har tatt, så ser det ut til at Halden kommune egentlig er ute etter å ta meg, sier han til NRK.no.

Les også:

Bjørn Spernes

FØLER SEG FORFULGT. - Det kan virke som om kommunen er mest opptatt av at strandsonen skal være stengt i Svalerødkilen. Jeg jobber for å åpne opp og tilrettelegge for hyttefolk og turister, mens naboen stenger i strandsonen. Kommunen går deretter for å ta meg, sier Spernes.

Foto: Rainer Prang / NRK

Mener seg forskjellsbehandlet

I Svalerødkilen har Bjørn Spernes et bryggeanlegg for utleie av båtplasser kommunen mener han har utvidet uten tillatelse, som Halden kommune får støtte fra Fylkesmannen i Østfold i.

Han er truet med bøter og riving, og har nå søkt om dispensasjon. Han har ikke fått svar fra kommunen, og båtsesongen nærmer seg.

Mange av de rundt 100 båteierne med bryggeplass på holmen Spernes eier, kan stå uten båtplass denne sommeren.

Ankepunktet fra Spernes mot kommunen er at han mener seg forskjellsbehandlet i forhold til en nabo, som dels har bodd 20 år i strandsonen uten nødvendig regulering på eiendommen, og som har satt igang rundt 15 byggetiltak det aldri er søkt om tillatelse for, men som kommunen nå vil se på om kan godkjennes i ettertid.

- Det er helt klart for meg, at mens jeg må dokumentere hvordan bryggene er bygget lenge før jeg kjøpte holmen med bryggene i 2005, så ser det ut til at kommunen ikke ønsker å ta i saken til naboen med de ulovlige forholdene, sier han til NRK.no.

- Spernes skal tas

Bjørn Spernes får støtte fra naboene Willy og Torild Andreassen.

De har i et møte med en kommunal saksbehandler i tekniske etat den 6. november i fjor fått høre, at Bjørn Spernes skal "tas" av kommunen.

- Det var ekkelt. Jeg følte veldig ubehag ved dette, og helt åpenbart hadde de lagt seg på en krass tone overfor Spernes, sier Torild Andreassen til NRK.no.

Hun sier at hun ikke hadde forventet seg en slik uttalelse på et offentlig kontor.

Willy Andreassen sier til NRK.no at han ble overrasket over at den kvinnelige saksbehandleren kom med uttalelsen, og han også synes det var ubehagelig.

Ekteparet sier uttalelsen fra saksbehandleren førte til at de ble ubekveme med situasjonen, og redde for å si noe som kunne støte den kvinnelige saksbehandleren.

- Vi tenkte at det var best å være forsiktige, for kanskje kunne vi havne som nestemann som skulle "tas", sier Torild Andreassen.

Kommunalsjef Åsmund Bråtekas i Halden

- VRØVL OG LØGN. - Denne saken er ren juging, sier kommunalsjef Åsmund Bråtekas.

Foto: Kjell-Olav Nordberg / NRK

- Juging og vrøvl

Kommunalsjef Åsmund Bråtekas sier til NRK at han betrakter påstandene om at en av saksbehandlerne i etaten han har ansvar for skal ha sagt at Bjørn Spernes "skal tas" som ren juging og vrøvl.

- Bjørn Spernes blir ikke personforfulgt av Halden kommune, det er feil, sier Bråtekas til NRK.no.

Bråtekas avviser å ta kontakt med den aktuelle saksbehandleren som har fødselspermisjon, for å få klarlagt det reelle innholdet i hennes uttalelser.

-Det er helt utelukket for meg å kontakte saksbehandleren for å høre hennes versjon av noe som opplagt er en misforståelse, sier kommunalsjefen.

Willy Andreassen sier at uttalelsene ikke var til å misforstå.

- Uttalelsen kom mens vi var og snakket om våre egne saker i Svalerødkilen, der vi har vårt hjem.

Så kom vi inn på dette med naboene og ulike forhold her ute, og det var da hun sa dette, som ikke er til å misforstå, sier Willy Andreassen.

- Denne saken er ren juging, sier Åsmund Bråtekas.

Definerer ordet ”tas”

Kommunalsjef Bråtekas mener den aktuelle saksehandleren både er profesjonell og dyktig, og at hun også er en svært sympatisk og høflig person med en atferd som mange kunne lære av.

Han gir NRK en definisjon av ordet ”tas”, og hevder uten å ha snakket med den aktuelle saksbehandleren, at dette kun dreier seg om hvordan den kvinnelige saksbehandleren har ment å følge opp saken.

-Ordet «tas» kan forstås på flere måter. En ytterliggående tolkning kan være at man har ment å utøve vold eller truer med å utøve vold, en annen tolkning kan være at hun har ment følge opp.

For eksempel å gå gjennom faktum og juss for deretter å treffe de beslutninger som er riktig. I denne saken er det det siste som har skjedd, sier Bråtekas til NRK.

Trusler og seksuell trakassering

Kommunalsjefen sier det har florert med trusler mot ansatte i kommunen i sakens anledning, både mot ham selv og andre, og at den kvinnelige ansatte saksbehandleren er seksuelt trakassert.

-Det har vært seksuell trakassering, det gjelder ikke meg, men det gjelder henne. Jeg var selv tilstede da det skjedde en gang, sier han.

Bråtekas svarer ikke på om han har anmeldt sakene om trusler eller seksuell trakassering til politiet.

Han svarer heller ikke på om de påståtte truslene ansatte i Halden kommune skal ha fått, kan ha hatt innvirkning på hans egen eller saksbehandlernes vurderinger av saken.