Hopp til innhold

Ukjente ordførerkandidater i Østfold

Mange lister i Østfold har fått ordførerkandidater som er ukjente i lokalmiljøet. Dermed kan velgerne bli i villrede når valgseddelen skal i urna, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot

Valgforsker, Frank Aarebrot tror at flere velgere i Spydeberg vil bli forvirret av de ukjente navnene på ordførerkandidatene.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Det vil jo føre til en viss forvirring, sier valgforsker Frank Aarebrot.

I år blir det et generasjonsskifte blant de folkevalgte i flere norske kommuner. I flere Østfold-kommuner gir ordføreren seg etter mange år i vervet ved dette valget.

Les også:

Det betyr i mange tilfeller helt nye navn på toppen av partilistene. I Spydeberg har samtlige ordførerkandidater sittet en eller flere perioder i kommunestyret. Likevel er det flere som ikke vet hvem de er. Daniel Albrigsten er en av flere.

– Jeg har ingen anelse, sier han.

Velgerne blir forvirret

For tidligere var det enkelt. Ordføreren het Stein Håland og representerte Senterpartiet. For to år siden døde Håland. Han betydde mye for partiets oppslutning, sier Senterpartiets ordførerkandidat Sigmund Lereim.

– Det betydde selvfølgelig veldig mye. Dette var en som har sittet som ordfører i 16 år, og vi hadde Senterparti-ordførere før Håland også, sier han.

Les også:

Men partivalg er en ting. Et kjent navn og ansikt noe annet, minner valgforsker Aarebrot om.

– Det vil bety at det er en rekke velgere i Spydeberg som kanskje ikke kjenner igjen noen av navnene på listen. Dermed blir jo velgerne forvirret av en slik totalutskiftning.