Hopp til innhold

Lite apotek lager håndsprit av laboratoriesprit

En apoteker i Son har startet småproduksjon av håndsprit og selger maks én flaske til hver kunde. – Vi måtte finne på noe, sier farmasøyt Are Egeland.

Håndsprit produsert på lite apotek i Son.

Apoteket i Son produserer små flasker med «hjemmelaget» håndsprit basert på laboratoriesprit etter at de ikke fikk mer Antibac fra leverandøren.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– For et par dager siden gikk vi tomme for Antibac, og satte oss ned for å drodle rundt hva vi kunne gjøre, sier farmasøyt Are Egeland på Son apotek i Follo.

På lager hadde han ti-tolv liter med laboratoriesprit, og kom på tanke om å produsere håndsprit og selge det i små flasker til kunder som nå vil desinfisere hendene mot koronasmitte.

– Da kom jeg på ideen om produsere håndsprit i liten skala.

Farmasøyt Are Egeland på Son apotek lager håndsprit i liten skala.

Farmasøyt Are Egeland mikser håndsprit på bakrommet på Apoteket i Son. Han har bare råvarer til 200 små flasker, men jobber for å få tak i mer å lage på.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

De får vanligvis desinfeksjonssprit fra grossist, men de hadde gått tomme, og hadde en del laboratoriesprit stående.

– Hvorfor ikke lage håndsprit av det når det er enkelt, tenkte Are.

Han blander nå den sterke laboratoriespriten med hydrogenperoksid, tilsetter litt glyserol, litt vann, og resultatet blir 80 prosent sprit på flasken.

– Vi fyller det på 60 ml flasker, og selger maks en til hver kunde. Det gjelder nå å smøre det så tynt ut vi kan, så varer det lenger, tenker Are Egeland

Kunder i butikken

Lørdag formiddag er apoteket sentralt i det idylliske småstedet Son ved Oslofjorden godt besøkt av kunder.

Blant dem er oslomannen og pensjonisten Ivar Aasheim, som er på vei til hytta i Son og har sikret seg en lommeflaske med håndsprit.

Kunde som kjøper lokalt laget håndsprit fra Son apotek.

Ivar Aasheim var på vei til hytta i Son og hadde sett på sosiale medier at apoteket hadde satt i gang spritproduksjon for håndrens. Han fikk kjøpt en av første 200 flaskene som er produsert.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

– Jeg så det på en facebookside, og skulle kjørte rett forbi her og tenkte at jeg like godt kan stoppe og prøve å få kjøpt en liten flaske sprit. Et veldig bra tiltak!, slår han fast.

– Er du ellers urolig for situasjonen?

– Ikke for egen del, men det er en alvorlig situasjon som får store konsekvenser for mange.

Stor etterspørsel

På det lille apoteket merker de at det er etterspørsel etter håndspriten, men farmasøyt Are Egeland understreker at det viktigste er god såpevask.

– Den løser opp sånn at man blir kvitt viruset. Det er fettløselig, men det er ikke alltid man har såpe for hånden, og da er det lurt å ha med seg en flaske håndsprit rundt omkring.

Han skulle egentlig ikke jobbe denne lørdagen, men satte seg opp frivillig for å produsere små spritflasker.

Han minner om det som også er sagt når det gjelder matvarer.

– Det er ingen grunn til å hamstre, men oppføre seg normalt og være rolig

Foreløpig har han bare hatt kapasitet og råvarer til å lage 200 spritflasker, men jobber med å få inn mer til å lage av.