Hopp til innhold

Litauer jobbet for 17 kroner timen

Bygningsarbeider fra Litauen fikk 17 kroner timen for å bygge barnehage for Oslo kommune. - Grov sosial dumping, mener Arbeidstilsynet.

Hammer
Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / Benedicte Goa Ludvigsen/NRK

Trio Entreprenør er hovedentreprenør på byggeplassen i Drammensveien, mens Omsorgsbygg KF Oslo er byggherre.

Det var underentreprenøren Asfalt og Grønt AS som hadde leid inn litaueren.

- Vi forventer mer

Omsorgsbygg eier, og utvikler og forvalter kommunens omsorgsbygg. I hovedsak er dette sykehjem, bo- og rehabiliteringssentre, barnehager og barneparker samt kommunalt eide institusjonsbygg.

Seniorinspektør Per Granerød ved Arbeidstilsynet i Oslo sier til ABC Nyheter at Omsorgsbygg har et overordnet ansvar, i henhold til Byggherreforskriften. Han mener de burde hatt bedre kontroll.

- Vi snakker om en veldig stor og profesjonell byggherre. Og da forventer man mer profesjonell håndtering, sier Granerød.

Risikerer å miste kontrakten

Ifølge ABC nyheter arbeider Omsorgsbygg nå med å få frem dokumentasjon i saken.

Konstituert administrerende direktør Per Morten Johansen sier underentreprenøren Asfalt og Grønt risikerer at kontrakten heves.

- Det er helt uhørt at det på noe som helst tidspunkt foregår underbetaling og sosial dumping på noen av våre byggeplasser. Vi gjennomfører daglige kontroller for å komme dette svineriet til livs, sier Johansen.

Men underentreprenøren frykter ikke at Omsorgsbygg skal si opp kontrakten.

- Vi kan dokumentere at dette ikke er sosial dumping. Vi er ikke interessert i å ha folk som ikke får betalt. Dette er veldig dyktige folk, og jeg har forsikret meg om at alle som arbeider hos oss har en ordentlig lønn, sier daglig leder Geir P. Bratlie til ABC Nyheter.

- Grov sosial dumping

Arbeidstilsynet mener det dreier seg om grov sosial dumping.

- Ut ifra hva arbeideren selv har sagt får han 1100 litauiske lidt i måneden. Det utgjør 17 kroner i timen hvis han jobber 40-timers uker, sier Granerød.

Lithaueren arbeider i tillegg ulovlig i landet, fordi firmaet han er leid inn fra ikke innmeldt i et lovpålagt register i Norge.