Hopp til innhold

Liker du brennmaneter?

Har du lyst å oppleve kløe, brennende smerte, irritasjon og nærkontakt med brennmaneter? På torsdag får du muligheten.

Beskytt deg mot brennmaneter

Dette er greit hvis du først har tatt på beskyttende krem. Men universitetet vil også teste hva som skjer uten kremen.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Det er Universitetet i Oslo som etterlyser folk som frivillig vil la seg brenne folk med manettråder i forskningsøyemed.

Torsdag kan du få sjekket hva som skjer med huden din dersom man legger på friske brennmanettråder med og uten beskyttende krem.

De advarer forsøkspersonene om brennende smerte, kløe, hudirritasjon, blemmer og eventuelt sår.

Ikke for hårete folk

Så lenge du ikke er uvanlig hårete på innsiden av armene, er under 18 eller har hudsykdommer kan du bli med på testen. Hvis du vil.

Testen skal foregå ved universitetets marin-biologiske stasjon i Drøbak den 26. juli kl 14:00.

Formålet med testen er å undersøke hvor effektiv den nye solkremen SunCare sol- og brennmanetbeskyttelse er mot brennmanetene Cyanea capillata og Cyanea lamarkii, som er de vanligste brennmanetene i Norge.

Brennmanet
Foto: Lasse Edwartz / SCANPIX

Vanlig problem i Norge

Brennmaneter er et vanlig problem for badende langs hele norskekysten.

Det er tidligere gjennomført lignende publiserte studier på ulike brennmaneter i blant annet USA og Japan, hvor brennmanetbeskyttelsen i kremen viser seg å gi mer enn 82 prosent effektiv beskyttelse mot brennmaneter som også klassifisert som farlige for mennesker.

Protokollen for testen er at man får smurt inn SunCare sol- og brennmanetbeskyttende krem på et begrenset området på den ene armen, og dernest et tilsvarende lag med vanlig, vannfast solkrem krem som placebo på den andre armen.

Intervjues om smerte og merker

Kremene skal tørke i minimum 10 - 15 minutter. Ved hjelp av en pinsett blir det deretter lagt ca 3 cm lange brennmanettråder på testområdet på begge armene.

Trådene skiftes ut med friske brennmanet tråder, og ligger på huden i et kort tidsintervall, som totalt ikke overstiger 60 sekunder.

Det blir så utført observasjoner og intervju i regi av studentene ved Universitetets marin-biologiske stasjon i Drøbak. Intervjuene utføres for å bedømme smerte og rødlighet i huden på testområdet.

Hele testen skal være ferdigstilt innen 3 timer inklusive tid til forberedelser.

Brennende smerte, køe og irritasjon

Manetene Cyanea capillata og Cyanea lamarkii er ikke klassifisert som farlige. De vanligste symptomene etter møte med disse manetene kan være en umiddelbar brennende smerte i det affiserte området, etterfulgt av kløe og hudirritasjon.

Det kan forekomme røde, hovne striper på kontaktstedene, og dette kan senere utvikle seg til blemmer og eventuelt også sår.

Noen opplever allmennsymptomer i form av kvalme, muskelsmerter og tungpustenhet, samt en fornemmelse av sammensnøring i brystet.

Noen mennesker vil også kunne reagere med sjokkutvikling på grunn av allergi/hypersensitivitetsreaksjoner mot brennmaneter.

Frister det? Meld deg til tjeneste her: UiO søker personer til brennmanettest