Lever av å pusse buss for russ

Jentene bak Oppegård-bussen «Petrovas» har hyret møbelsnekker Henning Rodequist for å gjøre mye av arbeidet.

I april er det siste innspurt både for russen og bedriftene som arbeider med bussene.

– Vi tror vi har en buss som kommer til å skille seg veldig ut. Det er svært få som har det vi har å tilby, sier Anniken Høiås i bussen «Petrovas».

Hun tilhører Oppegård-russen, og gjengen bak bussen har arbeidet i flere år med konseptet. Navnet «Petrovas» er hentet fra TV-serien Vampire Diaries.

– 2017-russen tar kontakt allerede

Henning Rodequist, russebuss

Henning Rodequist, møbelsnekker og russebussmaker.

Foto: Fredrik Buer / NRK
Aleksander Kjølberg, Russebusservice.

Aleksander Kjølberg, Russebusservice.

Foto: Nina Eriksen / NRK
Bettina Bakken

Bettina Bakken.

Elevene bak Petrovas har betalt en møbelsnekker med nystartet russebussbedrift for å få hjelp. På tunet til Henning Rodequist i Eidsvoll står sju busser som skal forvandles innvendig.

Selv om det koster fra en halv million og oppover å få en russebuss på veien, er det ikke mangel på kunder:

– Mange har tatt kontakt og vil at jeg skal bygge bussen deres, ikke bare for i år men også for 2016. Og nå har 2017-russen begynt å ta kontakt. Jeg blir nok ikke arbeidsledig med det første, sier Henning Rodequist.

Og utenfor Vormsund driver Aleksander Kjølberg i Russebusservice. Han har vært i bransjen i sju år. De leverer sjåfører, lakkering, lagring, utleie av lys, lyd og strøm.

– Rik har jeg ikke blitt. Det er først de to siste årene jeg har begynt å ta ut lønn. Jeg har gått på skole ved siden av og jeg har kjørt for Sporveien. Det har vært mange lange dager, sier Aleksander Kjølberg.

29 jenter fra Holmenkollen har slått seg sammen om buss og kjøper det meste av håndverkertjenestene, mens de legger gulv, maler og setter inn seter selv.

De har hele tiden hatt en forretningsplan. Målet er at russsetiden ikke bare skal bli en utgift

– Vi har allerede solgt bussen før russetiden vår begynner, så det ser ut som om vi kommer til å sitte igjen med et ganske greit overskudd, og det er jo positivt, sier Bettina Bakken.

Nær halvparten av alle landets 200 russebusser holder til i Oslo og Akershus.
Nå er det siste innspurt for både russen og bedrifter som tilbyr tjenester for å få
bussene klare til feiringen: