Lettet over farskapstest

- For meg var det en helt naturlig utgang, men det er deilig å ikke ha en urimelig farskapsbeskyldning hengende over seg, sier milliardær Olav Thon.

Olav Thon
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En 51-åring fra Horten ba hotellkongen Olav Thon om en DNA-prøve fordi han hadde hørt at Thon var hans far. Thon nektet, men Oslo tingrett påla ham å ta en DNA-test.

Nå er resultatet klart. 51-åringen er ikke i slekt med Thon.

I 1974 fikk den da 20 år gamle mannen  beskjed fra sin mor om at eiendoms-milliardæren Olav Thon var hans far.

17 milliarder i formue

Siden da har Horten-mannen tenkt på dette, og til slutt tok han kontakt med Olav Thon. Olav Thon har en formue på ufattelige 17 milliarder kroner og likte dårlig at en person han ikke hadde noe kjennskap til anklaget ham for å være hans far.

- Jeg fikk et brev fra en advokat som ga meg sju dager på å avlegge en DNA-prøve. Etter tre-fire dager begynte han å mase på en avgjørelse. Før denne henvendelsen hadde jeg fått ett brev fra denne 51-åringen, som jeg blankt hadde avvist. Jeg hadde aldri sett eller hatt noe kontakt med denne personen, sier Thon til NRK.

Olav Thon
Foto: Knut Falch / Scanpix

Hvordan har det vært å ha denne saken hengende over seg?

- Jeg har blitt vant til å bli utsatt for feilaktige påstander og beskyldninger gjennom årene. En blir ganske avslappet etter hvert, men dette har selvsagt vært en kjedelig belastning, sier milliardæren til NRK.

Mandag var resultatet fra Rettsmedisinsk institutt klart, og de avgitte DNA-prøvene beviser at påstandene fra 51-åringen er grunnløse.

Kritisk til regelverket

Thon er kritisk til at hvem som helst kan kreve en DNA-test.

- Jeg trodde at en rett alltid ville forlange en viss dokumentasjon for et krav som fremsettes, men slik er det ikke. Loven er slik at en kan forlange en DNA-test uansett.

Du er god for 17 milliarder kroner. Frykter du at flere vil hevde at du er faren?

- Jeg er ikke så veldig bekymret for det siden jeg tror folk vet at jeg er villig til å stå frem og kjøre saken. Men jeg er bekymret for alle andre som kan bli utsatt for samme behandling. Det kan fort bli en epidemi hvor mange kjendiser, fra sport, politikk og næringsliv, havner i samme situasjon. Nå kan en hvilken som helst person sprette frem og påstå at du er min far. Hvis det er så enkelt så blir det snart farlig å bevege seg utenfor stuedøren, sier Thon.