Leirstein: – Imamene må snakke norsk

Ulf Leirstein (Frp) krever at religiøse ledere i norske moskeer setter seg bedre inn i norske forhold, først og fremst ved å bruke språket. – Vi jobber med saken, svarer Islamsk Råd.

Ulf Leirstein
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Vi har flere titalls ytterliggående islamister fra Norge som har dratt til utlandet for å krige. Da mener jeg at også moskeene – og ikke minst imamene – må ta innover seg at det er noen som sklir helt ut, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein til NRK.no.

Torsdag hadde NRK flere saker om at en mann som var bosatt i Halden i åtte år, ble Norges første selvmordsbomber da han 18. mars i år kjørte en bil fullastet med sprengstoff mot hotell Amalo i den somaliske byen Buulo Burde i Somalia.

Leirstein mener en hendelse som dette må føre til at miljøene rundt moskeene går i seg selv.

– De har et særskilt ansvar for å sørge for at det varsles, for å lære en del kulturforståelse og sørge for at man gjør det man kan for å motvirke ytterliggående ekstreme holdninger som vi nå ser, sier han.

Stiller fem krav

Frp-politikeren hevder at ledelsen i de muslimske miljøene er for passive ovenfor det han kaller ekstrem islam, og har nå laget en liste over fem krav som han stiller til Islamsk Råd Norge.

Ett av disse er at alle imamer skal snakke norsk i moskeene.

– Jeg mener at skal du være en predikant i en moské i Norge i dag, så bør du kunne norsk. Du bør også faktisk kunne litt om norsk kultur, og skjønne hvordan vi har det her oppe, sier Leirstein.

De øvrige fire kravene er som følger:

  • Moskeene må umiddelbart kontakte PST ved mistanke om radikalisering
  • Islamsk Råd må bli tydeligere til å ta avstand fra udemokratiske holdninger i offentligheten
  • Islamsk Råd må arbeide aktivt for å spre demokrati- og samfunnsforståelse i moskeene
  • Islamsk Råd må utvikle en grundig handlingsplan mot radikalisering

– Stadig flere bruker norsk

Mehtab Afsar

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Asfar, ber Leirstein sette seg bedre inn i hva de faktisk jobber med.

Foto: Jonas Sundquist / NRK

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Asfar, sier at de allerede jobber med alle disse tingene.

Han syns Leirstein bør sette seg mer inn i det Islamsk Råd faktisk holder på med.

– Jeg vet at i Oslo og omegn så er det rundt sju moskeer som har norsk som språk i sine fredagstaler, og også annen type virksomhet i moskeen. Det går den veien at flere og flere imamer vil beherske norsk godt nok, og vi håper jo at dette skjer så fort som mulig. Nå er det flere enn for noen år tilbake, sier Asfar til NRK.no.

Islamsk Råd skulle gjerne sett at de hadde kommet enda lenger allerede i dag, men forsikrer at de hele tiden strekker seg mot et mål om at de religiøse lederne i norske moskeer skal bruke norsk som førstespråk.

– Det er et forbedringspotensial, og vi jobber jo med dette. Vi i Islamsk Råd Norge kommer selv til å sette i gang et kurs for imamer som ønsker å lære seg norsk.