«Haha! I mangel av gode argumenter kommer nå Ap drassende med kjønnsargumentet!»

Leder i justiskomiteen Hadia Tajik reagerer på det hun mener er en uheldig mannsdominans i Justis-Norge. Frps Ulf Leirstein ler det hele bort på Facebook.

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein ler av bekymringene til leder i justiskomiteen Hadia Tajik.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er en uheldig utvikling at hele justispolitikken til Fremskrittspartiet på Stortinget og i regjeringen, styres kun av menn, sa Tajik (Ap) til Dagbladet lørdag.

Hun mener det er grunn til bekymring over mannsdominansen i justisdepartementets politiske ledelse.

Bak justisminister Anders Anundsen finner man de tre statssekretærene Hans J. Røsjorde, Vidar Brein-Karlsen og Himanshu Gulati.

I tillegg er André R. Kolve politisk rådgiver, og Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein er Frps to representanter i justiskomiteen.

Tadjik sier til Dagbladet at det at justispolitikken utformes og gjennomføres av mannlige Frp-ere kan få konsekvenser for politikken som føres.

Ler av utspillet

Ulf Leirstein ler av kjønnsdebatt

Denne meldingen la Ulf Leirstein (Frp) ut på sin Facebook-side lørdag.

Foto: Skjermdump av Facebook

Stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen Ulf Leirstein (Frp) ler av utspillet til Tajik, og skriver følgende i et innlegg på sin egen Facebook-side:

«Haha! I mangel av gode argumenter kommer nå Ap drassende med kjønnsargumentet!»

– Jeg ler av dette, for jeg synes det viser mangel på argumenter. Når man mangler politiske argumenter, så kommer man drassende med dette. Da har man nådd bunnen, og man leter etter argumenter bare for å være uenig om noe. Det er helt håpløst, utdyper han overfor NRK.no.

Hadia Tajik (Ap) sier til NRK at svaret til Leirstein viser at Frp ikke tar likestillingsarbeid seriøst.

– At han i tillegg mener at det å være opptatt av likestilling er å ha "nådd bunnen" er jo også en grei avklaring å få.

– Et kunststykke i 2014

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap) mener mannsdominansen i Justis-Norge kan få konsekvenser for politikken som føres.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leirstein forteller at Frps justispolitikk blant annet er fattet gjennom deres partiprogrammer og en regjeringserklæring, som er utformet av både kvinner og menn.

– Men vi er ikke så veldig opptatt av dette. Vi er mer opptatt av hva vi mener, og hvem som har kompetanse til å mene noe. Det å ha engasjement på disse områdene er ikke kjønnsbestemt, slår han fast.

– Jeg er helt enig med Leirstein i at det er kompetanse og engasjement, og ikke kjønn, som skal avgjøre hvilke verv man får. Hvis Fremskrittspartiet har klart å stille seg slik at de ikke har en eneste kompetent eller engasjert kvinne som mestrer justispolitikk, er det jammen et kunststykke i 2014, er svaret fra Tajik.

– Holder ikke vann

Ap-toppen presiserer at hennes kritikk ikke bare har handlet om spørsmål som er besvart i partiprogrammet.

Hun hevder blant annet at justisminister Anundsen «skygger unna» politiske debatter om blant annet sovevoldtekt og prostitusjon.

– At justisministeren aktivt lar være å delta i debatt om voldtekt, og selv innrømmer at han med vilje har latt være når han blir konfrontert, står det ikke noe om i partiprogrammet. Det er en personlig prioritering, basert på egne verdier. At justisdepartementet kutter i penger til fri rettshjelp for vanskeligstilte kvinner er også et politisk valg hos dem som har makt akkurat nå. Så det Leirstein sier her, holder ikke vann, sier hun.

– Hadia Tajik forfekter et gammeldags syn om at menn ikke er opptatt av familievold og seksuelle overgrep. Vi har allerede fjernet foreldelsesfristen for seksualforbrytelser, noe den rødgrønne regjeringen ikke klarte i løpet av sine åtte år, sier justisminister Anders Anundsen til Dagbladet.