Lei av lang dokø? Her er kvinnepissoaret

DRAMMEN (NRK): En verdensnyhet på tissefronten testes ut i Norge for første gang. Et pissoar for kvinner skal gjøre dobesøket kjappere og køene kortere.

Damepissoar

3500 «skvetter» eller besøk skal damepissoarene tåle før de må tømmes

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Der kom hele halvliter'n.

En lattermild Louise Prestgard, sjef for Elvefestivalen, sitter med buksa på knærne inne i noe som kan være til forveksling lik et sneglehus i rosa plast midt på Bragernes torg i Drammen.

Hodet stikker så vidt over kanten på innretningen «Lapee», et pissoar for damer som nå skal testes for aller første gang her i landet.

Louise Prestgard

Med skrekkblandet fryd prøver sjefen for Elvefestivalen, Louise Prestgard, pissoaret for damer

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Hun sier de brukte omtrent 30 sekunder på å takke ja, da spørsmålet om de ville leie damepissoarene kom. Det er nøyaktig like lenge som leverandøren lover det skal ta å slå lens i boksene.

Dermed kan de eviglange køene av tissetrengte damer på ulike arrangementer være en saga blott.

Damepissoar blir tatt i bruk for første gang i Norge under Elvefestivalen i Drammen. Tre damer kan tisse samtidig, og håpet er kortere dokøer på festivaler.

Damepissoar blir tatt i bruk for første gang i Norge under Elvefestivalen i Drammen. Tre damer kan tisse samtidig, og håpet er kortere dokøer på festivaler.

3500 «skvetter»

På festival skal det jo gjerne både danses og drikkes, noe som fører til hyppige dobesøk. Der kan «Lapee» gjøre susen for damene, mener Alexander Johannessen. Han er selger hos Utleiepartner, som leier ut pissoarene i Norge.

Alexander Johannessen

Alexander Johannessen, selger i Utleiepartner, sier doene har plass til mange liter væske

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Johannessen forteller at de rosa boksene tåler 3500 besøk, eller 11 tusen liter, før det nærmer seg full tank. Og de skal være langt mer effektive enn de tradisjonelle «festivaldoene».

– Du sitter jo bare i hockey, så det blir som å tisse i skogen.

Akkurat det frister ikke alle NRK møter i Drammen. Det å bruke en do uten dører eller tak, og med kun halvvegger som skille mot omverdenen, blir som å sitte på utstilling, mener flere.

Andre igjen er derimot mer enn klare for å slippe å stå med beina i kors og vente.

Festivalmodus

Dame tester urinal for kvinner

Anne Gill er klar for å bruke damepissoaret så lenge de er rene

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Jeg er ikke så veldig glad i sånne toaletter. De er gjerne ikke så hygieniske, men må man, så må man, sier Anne Gill.

Den godt voksne, festivalklare damen synes pissoarene er et spennende tiltak. Hun er ganske sikker på at hun kommer til å bruke dem dersom nøden blir stor nok.

Det er også Catharina Ohren, som mener det å komme i festivalmodus vil gjøre dobesøket i «friluft» fullt gjennomførbart.

– Konsertene er som regel sent på kvelden og da er det jo mørkt. Er du i litt festlig lag, er det ingen som bryr seg.

Sikrere toalettbesøk

At doene er godt synlige, luftige og lave gjør det også tryggere for damer, mener festivalsjef Prestgard.

– Her er det ikke mulig å trenge noen inn i avlukkene og begå overgrep, noe vi vet har skjedd når jenter har gått på do i skogen på andre festivaler, sier hun.

– Dessuten er det plass til at flere kan late vannet samtidig, så det er nok mange som vil ta med seg en venn, men du bør ha sterke lårmuskler, for det tar på å sitte på huk, skyter Helle-Stine Høvås, sentrumsleder i Byen vår Drammen, inn.