Ungdom er lei av å bli kalt late

Nå går flere organisasjoner sammen for å knuse fordommene. Med kampanjen Helt Sjef, skal ungdommens lederevner, engasjement og stå-på-vilje frem i lyset.

Ungdom er lei av å bli kalt late, og nå går flere organisasjoner sammen for å knuse fordommene. Med kampanjen Helt Sjef, skal ungdoms lederevner, engasjement og stå-på-vilje frem i lyset.

Ungdom er lei av å bli kalt late

– Jeg har jo merket hvor vanskelig det er å få jobb når man er så ung, så det er veldig greit å ha på CV og søknad, sier Thea Børsum.

Hun har jobb som besøksvenn på Hovseterhjemmet en gang i uken og er beviset på at de fleste unge under atten ønsker å jobbe hvis de får sjansen.

– Kan vi ikke knuse myten?

Shahzad Rana

Shahzad Rana.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Arbeidslysten står i sterk kontrast til en seiglivet myte som nok en gang er slått fast i en fersk undersøkelse. Den viser at 43 prosent av den norske befolkningen mener at ungdom i dag er latere enn før

– Den problemstillingen har eksistert siden Aristoteles sin tid. Det har vært en evig diskusjon for hver generasjon. «Ungdom er late, hvor alte er de». Kan vi ikke nå knuse den myten, spør Shahzad Rana, juryformann i Helt Sjef.

Fredag var Rana med å lansere Helt sjef-prisen som skal hylle ungdommers lederevner og engasjement. Prisen dels ut i november og man kan nominere gode kandidater på Helt sjefs nettsider.

– Vi er ute etter ungdom. Hverdagshelten, ungdom som vil noe, ungdom som ønsker noe og klarer i sitt lokale miljø å smitte med glede og er lederkandidater, sier Rana.

Ond sirkel

Karolina Dziura Kvilhaug

Karolina Dziura Kvilhaug.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Det var ungdomsbedriften Jobb under 18 som skaffet Thea Børsum jobb. Bedriften startet som et skoleprosjekt som er utviklet til et rekrutteringsfirma.

– Problemet er at det er en ond sirkel vi prøver å løse. De som er under 18 år får ikke jobb fordi de er under 18 år. Og når de blir 18 år så får de ikke jobb fordi de ikke har noen arbeidserfaring, sier Karolina Dziura Kvilhaug, daglig leder i JobbUnder18 til NRK.

– Det er veldig hyggelig å prate med de gamle og det er en veldig sosial jobb. Jeg gleder meg til å gå på jobb, det er veldig koselig, sier Thea Børsum.

Ikke alle deler synet på at ungdom er late.

– Ikke de jeg kjenner. Langt i fra, sier Synnøve Gran, som bor på Hovseterhjemmet.