Lauritzens jojo-år: – Har lært å nyte øyeblikkene

HALDEN (NRK): I februar ble Jan Thomas Lauritzen (43) arbeidsledig da eliteserielaget han trente gikk på en historisk konkurs. 254 dager senere hadde absolutt alt snudd.

Jan Thomas Lauritzen

SMILER: På et halvt år har Jan Thomas Lauritzen gått fra å være arbeidsledig til å trene serielederen i håndball.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Her var det en vanskelig periode hvor jeg lurte på hva jeg skulle gjøre. Kanskje gikk streken under nullpunktet i grafen? spør Jan Thomas Lauritzen.

Han sitter midt i Tistedalshallen og tegner en graf som viser hvordan livet som håndballtrener har vært det siste drøye året.

Jan Thomas Lauritzen

NEDTUR: Han prøvde å fokusere på det sportslige da Halden HK kjempet mot konkurs. Det var vanskelig.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Lauritzen virker ikke å være typen som lett tyr til de store ordene. Men når han begynner å tegne grafen, blir det store utslag.

For få – om noen – i Håndball-Norge har hatt et mer kontrastfylt år.

Arbeidsledig i februar

Det startet med at den gamle landslagskjempen fikk stagget savnet etter idretten ved å få treneransvaret for det kvinnelige eliteserielaget Halden HK våren 2016.

Men utover høsten og vinteren ble det sportslige overskygget av kampen for å unngå konkurs. I februar gikk det ikke lenger. For første gang måtte et lag på øverste nivå trekke seg midt i sesongen.

Lauritzen ble arbeidsledig, og i denne perioden tegner han grafen under nullpunktet. Det var tungt.

Jan Thomas Lauritzen

OPPTUR: Med konkurs i februar og serieledelse i november blir det store kontraster når håndballtreneren skal tegne hvordan året har utviklet seg for ham.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Det hjalp da jeg fikk tilbud om en sivil jobb, og omtrent samtidig fikk jeg tilbud om jobb i Halden Topphåndball. Det synes jeg var veldig morsomt, så da var det brått opp her igjen, sier Lauritzen mens han tegner inn oppturen i grafen.

Enorme kontraster

Det var før sommeren i år han overtok jobben etter Jonas Wille for byens herrelag i eliteserien.

Han tok over et lag som så vidt unngikk nedrykk i fjor. 8. november - 254 dager etter konkursen - klatret de til topps på tabellen. Ledelsen ble trygget da de slo Kolstad onsdag kveld.

Og selv om Halden har spilt flere kamper enn Elverum som også kjemper i toppen, er alt som skjer nå uansett en opptur.

– Det er veldig gøy. Jeg har lært å nyte øyeblikkene, sier han.

– Har du hatt Håndball-Norges største utslag på kurven i 2017?

– Det er vanskelig å si. Men fra konkurs til topp, så blir kurven sånn, sier Lauritzen og viser frem resultatet av tegnejobben.

Halden topphåndball

SERIELEDERE: Halden topphåndball har vunnet de seks siste kampene og topper tabellen i eliteserien foran Elverum, som har spilt færre kamper.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Spillerne skryter

Også spillerne i klubben merker at treneren har det bra om dagen.

– Humøret hans virker bedre enn den ellers triste figuren, sier Gabriel Setterblom (19) og ler.

Selv om Lauritzen fortsatt er relativt fersk som trener, får han skryt av eleven, som i likhet med ham selv er venstrehendt bakspiller.

– Han har masse erfaring som spiller, og han har en tilnærming til spillerne der han kan forklare situasjonsbasert. Så er han god til å ha kontakt med spillerne. Det er lett å spille for ham, sier Setterblom.

Jan Thomas Lauritzen Gabriel Setterblom og Rasmus Bech

FÅR SKRYT: Gabriel Setterblom (t.h.) spiller høyre bakspiller akkurat slik Jan Thomas Lauritzen (t.v.) gjorde som spiller. I midten er keeper Rasmus Bech.

Foto: Birger Kjølberg / NRK