Lastebilsjåfør prøvde å kjøre inn i Norge med låst framhjul

– Direkte trafikkfarlig, sier kontrollør fra Statens vegvesen.

Slik så det ut da kontrollørene fra vegvesenet testet vogntoget som hadde fastlåst hjul. Problemer med å se videoen? Se lenger nede i artikkelen.

VIDEO: Statens vegvesen

– Det aller verste er at sjåføren med viten og vilje ønsket å fortsette å kjøre, sier fagleder Øyvind Grotterød i Statens vegvesen.

Han har sett det meste etter mange år som kontrollør ved den norske grensa. Men det er lenge siden han har sett noe så trafikkfarlig som på Svinesund i helga.

Der stanset de en utenlandsk sjåfør i et norskregistrert vogntog som insisterte på å kjøre videre på E6 selv om det høyre framhjulet på vogntoget sto bom fast.

Øyvind Grotterød, fagleder Østfold i Statens Vegvesen

Øyvind Grotterød i Statens vegvesen mener de har forhindret en alvorlig ulykke.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– Ville mistet all kontroll

Ifølge Grotterød hadde sjåføren merket at noe var galt. Men i stedet for å stanse og reparere, valgte han å løfte boggiakselen på den fullastede lastebilen.

Dermed fikk de andre hjulene mer av trykket og drivakselen ble overlastet.

– Det gjorde det nok enklere å styre for ham, men er direkte trafikkfarlig.

– Hva kunne skjedd?

– Hvis ikke vi hadde stoppet ham, ville dekket garantert eksplodert. Da ville han fått sving på hele vogntoget og mistet all kontroll.

Sjåføren av vogntoget ville kjøre videre innover i landet til tross for at det ene fremhjulet var helt fastlåst.

Sjåføren av vogntoget ville kjøre videre innover i landet til tross for at det ene fremhjulet var helt fastlåst.

Sjåføren ble ikke anmeldt

Sjåføren får ikke lov til å kjøre vogntoget før det har blitt reparert på et godkjent verksted. Det er også registrert hos Statens vegvesen slik at det vil bli kontrollert neste gang det krysser grensa.

Men den utenlandske sjåføren blir ikke anmeldt. Grotterød sier at det var helt i grenseland.

– Selv om han ikke ønsket å bli stående her, så skjønte han alvoret og var relativt medgjørlig. Han har nok fått seg en god lærepenge.

I tillegg til sjåføren med det fastlåste hjulet fikk 17 andre vogntog kjøreforbud i helgens kontroller på Svinesund og Ørje.