Hopp til innhold

Landets regjering sier nei til «byregjering»

Det nye byrådet vil bytte navn til byregjering for at folk enklere skal skjønne hva de gjør. Det kan være lettere sagt enn gjort.

nytt byråd i oslo 2015

NAVNESKIFTE: Disse skal styre Oslo de neste fire årene, men det er ennå uklart om de er en byregjering eller et byråd.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg tror det er en del forvirring blant innbyggerne om hva som er et byråd, bydelsutvalg, bystyret og hvem er det som bestemmer hva, forteller påtroppende ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

Marianne Borgen

– Å omtale byrådet som en byregjering vil kanskje hjelpe folk til å forstå hvem som gjør hva, sier Oslos nye ordfører.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det nye byrådet ønsket å gjøre det tydeligere for folk hvem som styrer hva i byen. De ville derfor kalle seg «byregjering». Men tidligere ordfører Fabian Stang tror det kan skape mer forvirring enn forklaring.

– Det virker som om de tar avstand fra ordføreren og ordførerrollen. Det er bystyret som er det besluttende organet. Byrådet skal utføre arbeidet, men det er bystyret som bestemmer. Og ordføreren er sjefen for bystyret, sier Stang.

Har ikke tid til lovendring

Da Raymond Johansen la frem byrådserklæringen på mandag, uttrykte han ønske om å bytte navn til byregjering. Men det kan være lettere sagt enn gjort.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

– Landet har alt en regjering, den ledes av Erna Solberg, sier kommunalminister Jan Tore Sanner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I kommuneloven blir kommuneråd og fylkeskommuneråd betegnet som nettopp dette. Ifølge VG åpner forarbeidene for å bruke betegnelsen byråd. For at Johansen skal få benytte begrepet «byregjering» må ordlyden i loven forandres.

Det sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at han ikke har tid til.

– De må kalle seg hva de vil, men om de skal følge loven så kan de ikke kalle seg byregjering. Det er kun én regjering i landet, og den ledes av Erna Solberg.

Ikke bare et ønske i Oslo

Også det nye Arbeiderparti-ledede byrådet i Bergen ønsker et navneskifte. Men kommunalministeren sier at byrådene må ha andre prioriteringer.

Raymond Johansen utenfor Oslo rådhus
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hvis vi skal endre loven må man sette i gang en stor prosess med høringsnotat og mange folk skal involveres. Og jeg mener at både byene og vi har viktigere ting å holde på med enn akkurat dette.

Raymond Johansen sier at byrådet likevel vil søke om navneendring:

«Det er rimelig arrogant av ministeren for lokaldemokratiet å svare flåsete på et ønske fra politisk ledelse i landets hovedstad. Vi kommer til å foreslå denne endringen, som vi forventer behandles på en seriøs måte av departementet.»