Hopp til innhold

Lande fortsetter som ordfører

Vidar Lande (Ap) fortsetter som ordfører på Kongsberg, og får med seg Høyres Arvid Lyngås som varaordfører i halv stilling.

Vidar Lande, ordfører i Kongsberg kommune

Arbeiderpartiets Vidar Lande får fire nye år som ordfører, med Høyre i ryggen.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

At Arbeiderpartiets Vidar Lande får nye fire år som ordfører, ble gjort kjent på en pressekonferanse på Kongsberg i dag tidlig.

  • Sjekk ordføreroversikten her

Svært overraskende

At dette skulle bli utfallet av valget på Kongsberg, kom svært overraskende.

Umiddelbart etter at valgresultatet var klart, satte nemlig Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti seg til forhandlingsbordet, med det mål for å øyet å sørge for at ordførerkjedet i hvert fall ikke lenger skulle henge på Vidar Lande.

Også SV var med på de første samtalene i denne koalisjonen, men trakk seg ut etter en stund .

Kamp om klubbe og kjede

Både Venstres Øystein Senum og Høyres Arvid Lyngås ville ha ordførerkjedet, og partiene i koalisjonen slet med å komme fram til en enighet som gjorde at de sammen kunne styre Kongsberg.

Venstre gjorde et svært godt valg, og Arbeiderpartiet var også interessert i et samarbeid med Øystein Senum og hans parti.

Så langt som til å drøfte et samarbeid kom de aldri, for utpå dagen mandag, kunne Laila Gustavsen, som ledet forhandlingene for Arbeiderpartiet, invitere til pressekonferanse tirsdag morgen.

Ny koalisjon

Invitasjonen ble sendt på vegne av Arbeiderpartiet, SV, Høyre og Frp i Kongsberg, og bar bud om et politisk samarbeid ingen hadde ventet seg.

I dag ble det altså kjent at disse partiene har gått sammen om en avtale som sikrer Vidar Lande fire nye år som ordfører

Frem til i går ettermiddag trodde fortsatt Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti at de satt med gode kort på handa for å komme i posisjon.

Senum vil endre valglovenVenstre, som gjorde et godt valg på Kongsberg, får altså ingen posisjoner etter at Høyre valgte å samarbeide med Arbeiderpartiet.

Nå mener en skuffet Øystein Senum at valgloven bør endres.

- Ja, jeg mener det. Direkte ordførervalg er problematisk det også, Etter alt som har skjedd av hestehandler landet over nå, mener jeg at det bør vurderes. Det blir så mye rot, at folk kanskje ikke synes det er noen vits i å gå til valgurnene lenger, sier Senum.