Lamslått over at byrådet ønsker nok en utredning

Oslo idrettskrets er oppgitt over at byrådet vil ha en ny utredning om skytehallen på Åsland.

Skytebane

En ny løsning for Nordstrand-skytterne kan ligge langt fram i tid. Illustrasjonsfoto.

Foto: Vibeke Ravndal

- Vi er ganske lamslått egentlig, sier Ingrid Tollånes, generalsekretær i Oslo Idrettskrets.

Byrådet vil skrinlegge planene om en fjellhall og sende saken ut på nye utredninger, blant annet se om man kan bygge en hall over bakken.

- Nå har det gått elleve år siden bystyret behandlet de første rundene i denne saken og fremdeles har vi ingen løsning. Resultatet er at idrettslaget mister medlemmene sine og det synes vi er ille, sier Tollånes.

Flere tusen brukere

Idrettskretsen er klar over hvor vanskelig det er å anlegge skytebaner i Oslo. De har allerede erfaringer med naboklager og støy, derfor vil de tenke fremover og langsiktig.

- En underjordisk skytehall på Åsland vil ha mellom åtte og ti tusen brukere og løse et skytebaneproblem for hele Oslo-regionen.

Hallen vil blant annet bli brukt av flere tusen jegere, mange skytterlag, politiet og Forsvaret. Anlegget kan være åpnet fra morgen til kveld.

Fortviler

Nordstrand-skytterne fortviler over at skytebanesaken kan bli sendt ut på nok en ørkenvandring. For ett år siden var alle enige om å bygge en underjordisk skytehall ved Åsland Pukkverk.

Nå vil byrådet skrinlegge fjellhallen fordi den blir for dyr. Skytterlaget tåler ikke enda en utsettelse, sier leder i Nordstrand skytterlag, Ola Sannes.

Ola Sannes

Ola Sannes

Foto: Olav Juven / NRK
Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Da er vi ganske sikre på at det er kroken på døra. Nå blir det nok en utredning, det har vi ikke tid til. Vi har vært uten skytebane i tre år og har mistet over 25 prosent av medlemmene våre, sier Sannes.

Tre år er gått siden skuddene stilnet på Prinsdal etter at bystyreflertallet bøyde av for press fra skytebanefiendtlige naboer.

Utallige alternativer er utredet og forkastet både før og etter nedleggelsen, før politikerne innså at utendørsskyting innenfor Oslos grenser er umulig.

– For dyrt

I fjor samlet bystyret seg om en underjordisk skytehall som skulle sprenges ut ved Åsland Pukkverk på grensen til Ski. 47 millioner kroner ble satt av - inkludert spillemidler - og Nordstrand skytterlag fikk ny optimisme.

Nå har byrådet finregnet på tallene og funnet ut at en fjellhall i verste fall vil koste 85 millioner kroner.

For dyrt, konstaterer miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr, han vil heller utrede en hall over bakken.

– Vi ønsker å gi et alternativ. Jeg tror vi vil få mye skytehall for 50 millioner oppe i dagen istedenfor en ganske redusert løsning i fjell. Det er dyrt å lage skytebane i fjell, dessuten skal det sikres mot brann og vannlekkasjer, sier Kallmyr.

Les også: Stengt skytebane kan koste dyrt | Krever penger til skytehall

– Har ingen tro på hall over bakken

Men en hall over bakken blir enda dyrere enn under, sier Ola Sannes.

– Det har vi allerede sett på, det gjorde vi i 2007. Det blir dyrere og har en masse utfordringer i forhold til både støy og sikkerhet. Dette har vi allerede sett på, og vi har ingen tro på det, sier Sannes.

Sannes tror heller ikke at fjellhallen blir så dyr som byrådet vil ha det til. Han viser til at tallet inneholder store usikkerhetsmarginer fordi Oslo kommune - klok av skade etter Kollen-sprekken - har innført en ny måte å kvalitetssikre store investeringsprosjekter på.