Nå er lakseeventyret i gang

I dag er dagen mange av distriktets laksefiskere har ventet på gjennom en lang og kald vinter.

20,6 kilos laks.

Tov Løvstuen tok en 20, 6 kilos laks i Drammenselva under en tidligere laksesesong. Nå er eventyret i gang igjen for de mange entusiastene.

Foto: Privat

Ved midnatt gikk startskuddet for årets fiskesesong. Og Petter Solberg i Nedre Eiker Laksegruppe har store forventninger i år:

– Ja, vi håper jo at vi skal få oppleve i alle fall det samme som i fjor, og det var en god sesong for oss. Jeg tror optimismen og den gleden som er rundt laksefisket, tilsier at vi får mange fiskere på elva her. Mange fisker gir mye fisk, det står gjerne i stil. Jeg tror dette kan bli en fin sesong, sier Petter Solberg, som er leder i Nedre Eiker Laksegruppe.

Men det er kun i Nedre Eiker det blir mulig å fiske laks fra midnatt. Ved Hellefossen åpner fisket først den 24. mai.

Les også:

Tok 900 kilo i fjor

Vellykket laksefiske

Per Erik Kristensen med sin laks på 6,2 kg kunne smile etter fjorårets sesong.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Det er jo en ting å si, da. All laksen som skal tas høyere opp, den skal jo passere hos oss. Så det er om å gjøre å være ute til rett tid. Rett redskap og rette kroker, da er den i boks, ler Solberg.

Og flere og flere får øynene opp for fisket i de nedre delene av Drammenselva. De to siste årene er det fanget mer enn 900 kilo laks i Nedre Eiker. I fjor ble det satt ny rekord. Og det av en som aldri før hadde fisket laks.

– Det ble en laks på 22,2 kilo, den største laksen som er tatt på stang i Drammenselva. Det viser jo, at alle har en sjanse, bare man prøver.

– Det er jo egentlig en kanskje utrolig historie. Hvordan reagerte han som fikk den laksen?

– Du, jeg tror den som var mest rolig, var fiskeren. De som kom, og var til stede, og som har vært ved Drammenselva i mange år, og aldri vært i nærheten av noe sånt, de var jo helt i hundre og ti, og mer enn det!

Laksefiske

Dette er drømmen for mange. Dette bildet er fra Namsen i Grong kommune.

Foto: Thomas Nikolai Bleikeli / NRK

Samme mann tok nesten en til

– Da må jeg også fortelle, at helga etter, så var de ute i båten igjen, og samme mann kom på jobb med brente tomler om mandagen. Da hadde han mistet en kjempelaks.

– Så brente tomler, det betyr altså at han hadde holdt på bremsen?

– Ja, han hadde holdt såpass hardt på snella, at det bld friksjon med sena, og da går det hardt utover tomlene.

I Nedre Eiker er det båtfiske det går i.

– Vi har ikke mange steder som egner seg for landfiske. Vi har jo Papyrus, det er et yndet sted, og der tas det laks. Men det er mest båtfiske, sier Solberg.