Hopp til innhold

Kastes ut av landet

Laila Navrud kastes ut av landet. Anken overfor UNE førte ikke fram.

Ole Kristian Navrud og hans kone Laila, sammen med deres seks måneder gamle sønn.

Laila Navrud blir nå kastet ut av landet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg er overrasket og meget skuffet over denne avgjørelsen, sier familiens advokat Arne Seland.

Han forteller at familien nå er innstilt på å stevne UNE (Utlendingsnemnda) for retten.

– Det virker som familien har fått samlet litt krefter og er innstilt på en krevende runde i rettssalen, sier han.

Brudd på utlendingsloven

Laila og hennes halvt år gamle sønn måtte opprinnelig forlate landet 3. juni, fordi den filippinske kvinnen hadde brutt vilkårene for opphold da hun tok seg arbeid på en kafé da hun var au pair i Norge.

Utsendelsen ble utsatt fordi familien anket saken til UNE.

Den filippinske kvinnen erkjenner i ettertid å ha arbeidet ulovlig, men hevder det var i god tro fordi hun ikke hadde forstått en kode i passet.

– Ingen forstod koden

28-åringen kom til Norge i 2007 som au pair. Høsten 2007 traff hun Ole Kristian Navrud fra Modum i Buskerud. Paret ble etterhvert gift og fikk et felles barn.

– Vi søkte om fornyet arbeids- og oppholdstillatelse og det gikk i orden. Kona mi begynte på norskkurs og fikk seg etter hvert jobb på et bakeri. Hun hadde jo arbeidstillatelse og skattekort, fortalte Ole Kristian Navrud.

Ifølge Navrud var det ingen som fortalte henne at hun bare kunne arbeide som au pair. Verken familien eller lokale myndigheter hevder de forstod koden i passet som skulle by på problemer i framtida (se faktaboks).

– Umenneskelig

I to år jobbet og betalte hun skatt til Norge før utlendingsmyndighetene fant ut at hun hadde brutt med utlendingsloven, og ville sende henne ut av landet. I sjokk klagde familien på utsendelsesvedtaket. I juli kom det andre avslaget.– Jeg mener loven åpenbart er brukt feil her. Det hadde jeg ikke trodd når vi har hatt en andregangs gjennomgang av saken, sier Seland.

Han sier avslaget er "umenneskelig" og at overtrampet ikke er "så alvorlig" at hun burde sendes ut av landet.

– Man må også se det menneskelige aspektet her. En familie splittes og en norsk gutt sendes til den andre enden av jorda. Dette skulle vært helt unødvending, sier advokaten.

Det er ikke satt noen utsendelsesfrist på det nye avslaget. Norske myndigheter vil gi Laila Navrud innreiseforbud til Norge i to år.

UNE viser til vedtaket og vil ikke kommentere saken ytterligere overfor NRK.